Ušli smo u siječanj i sve one velike životne odluke koje smo isplanirali za ovu godinu možemo početi provoditi. Naravno sada se to ne čini toliko jednostavno, ali zato možete krenuti od minimalnih stvari. Vjerujem da će mnogi od vas ove godine poželjeti promijeniti neke svoje životne navike. Jedna od njih je i prehrana. Neka vas inspiriraju stotine tisuća ljudi iz 228 zemalja svijeta koji se upravo ovaj mjesec odlučuju na izazov Veganuary i promjenu svoje prehrane na veganstvo.
Veganuary
Veganuary je godišnji izazov koji vodi neprofitna organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva koja promiče i educira o veganstvu potičući ljude da slijede taj način života tijekom siječnja. Otkako je događaj započeo 2014. godine, svake godine sudionika je sve više. U posljednjih desetak godina vegetarijanstvo i veganstvo doživjelo je pravi uzlet, što zbog sve većeg osvještavanja ljudi kako je plant based, veganska i vegetarijanska prehrana dobra za naše zdravlje, kako što razbijanja mita da je takav način prehrane skup.
Dora Bučan Nenadić, magistra nutricionizma u KBC Split i doktorandica na Medicinskom fakultetu u Splitu, te dopredsjednica Hrvatskog zbora nutricionista u članku #allaboutchange: Mitovi i činjenice o vegetarijanstvu i veganstvu kaže kako prirodni neobnovljivi resursi postaju rijetki, a degradacija okoliša ubrzano raste pa se sve više postavlja pitanje o neodrživosti trenutnih navika. Tu se posebno misli na zapadnjačku prehranu koja uključuje visok udio mesa (posebice crvenog) i mliječnih proizvoda.
Budućnost i održivost prehrane
Kada govorimo o budućnosti i održivosti prehrane, okoliša i života općenito, moramo biti svjesni kako su svi ti odnosi kompleksni i kako nije sve crno-bijelo. Ono što je dokazano jest da proizvodnja i uzgoj namirnica biljnog podrijetla imaju manji ugljični otisak, a time uzrokuju i manje štete za okoliš. Ipak oko vegetarijanstva i veganstva puno je mitova i zabluda, a neki od njih su i je li takva prehrana dobra za zdravlje. Doktorica Bučan Nenadić kaže:
“Da bi takva prehrana imala pozitivne učinke na zdravlje, potrebno ju je jako dobro i precizno isplanirati (još preciznije nego prehranu svejeda). Kod vegetarijanaca, a posebno vegana, se često može utvrditi deficit vitamina B12, vitamina D, kalcija i omega-3 masnih kiselina. Organizam je toliko kompleksan da se kod vegana primjerice može dogoditi da razine vitamina B12 u krvi budu adekvatne, dok zapravo visok unos folata u prehrani prikriva njegov nedostatak. Stoga, treba biti oprezan i, ako se osoba odluči za takvu vrstu prehrane, imati na umu da je jako važno u prehranu uključiti hranu obogaćenu gore navedenim nutrijentima ili pak uzimati u obliku suplemenata.”
Dakle važno je pravilno planirati i kombinirati takav način prehrane.
“Ako je vegetarijanska prehrana dobro isplanirana, ona može pozitivno utjecati na zdravlje. Dokazano je da vegetarijanci imaju manji rizik obolijevanja od šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti, pretilosti te nekih oblika karcinoma.” – kaže Dora Bučan Nenadić
Odvažite se na Veganuary izazov
Kako bismo u siječnju krenuli s veganstvom trebali bismo se pridržavati nekoliko pravila i krenuti s nekoliko osnovnih načela.
- Nastojte jesti puno cjelovite biljne hrane
- Upotrijebite zamjene za meso i mliječne proizvode kako biste si olakšali prijelaz
- Pažljivo čitajte oznake sastojaka
- Ne štedite na proteinima ili mastima
- Odaberite prirodne dodatke prehrani
- Provjerite detaljno jelovnike ako jedete u restoranima
Iako je siječanj započeo nikako nije kasno da započnete s ovim izazovom. Mnoštvo je kuharica i recepata na internetu s kojima si možete olakšati odabir i pripremu namirnica. Na vama je samo da krenete i pokušate, tko zna možda će ovo postati doista još jedna dobra odluka za vas u ovoj nadajmo se boljoj godini nego prethodnoj. Na ovaj globalni izazov možete se prijaviti ovdje.
Foto: Unsplash