Daniela je dala otkaz u korporaciji i posvetila se poduzetništvu – ovo je njezina priča
Ove nedjelje, 19.11., obilježava se Svjetski dan ženskog poduzetništva, a tim smo vam povodom odlučili predstaviti jednu lijepu poduzetničku priču koja neke od vas može potaknuti na isto. Svijet poduzetništva nije jednostavan, ali uz puno ulaganja, znanja truda i volje danas se pokazuje kao dobra opcija mnogima koji odluče napraviti iskorak iz ustaljenih poslovnih shema i odluka. Majke dvoje djece i uspješna poduzetnica Daniela Drčec stoji iza jedinstvenog brenda artisan proizvoda aDORAble – aromatizirane soli, pekmezi i ljuti umaci. Njezina priča užitak je za sva osjetila stoga ćemo vam ju malo bolje predstaviti.
- Recite nam nešto više o brendu Adorable. Kako ste došli na ideju?
Pod brendom Adorable proizvodimo aromatizirane soli, pekmeze i ljute umake. Proizvodnja se odvija ručno, u malim serijama. Što nas čini jedinstvenim? Predanost vrhunskoj kvaliteti i pažljiv odabir sirovina od malih hrvatskih proizvođača. Brend je dobio ime po mojoj kćerki Dori jer sam imala snažnu želju da, već na neki način, cijela obitelj bude uključena (suprug Ivan, sin Josip, kćer Dora). Na ideju sam došla prije 8 godina nakon otkaza u korporaciji. Tada sam krenula komunicirati s malim OPG-ovima te nabavljati kvalitetnije namirnice za svoju obitelj. Paralelno, s obzirom na to da sam imala više vremena, posvetila sam se iznajmljivanju apartmansku kuće na otoku Krku. Osim obitelji i prijatelja, za pravim, izvornim okusima žudjeli su i turisti. U šali volim reći da je ideja našla mene, a ne ja nju, iako sam intenzivno promišljala i tražila nišni proizvod koji ne postoji na tržištu.
- Otkud interes za kristaličnu morsku sol i njezinu upotrebu?
Priča o BIO kristaličnoj morskoj soli Solane Nin me oduševila na prvu. Smatram da Hrvatska ima puno bisera za koje se ne zna dovoljno ili iz pozicije Hrvata podrazumijevamo ono što imamo. Odlučila sam dati svoj doprinos popularizaciji hrvatske morske soli i krenula sam kroz sol pričati priču o okusima Hrvatske. Trenutno u ponudi ima 18 različitih okusa u 4 vrste pakiranja. Cilj mi je oplemeniti razna jela, ali i obogatiti našu paletu jestivih suvenira iz Hrvatske. U Adorable kolekciji imamo slanu, slatku i ljutu kolekciju. Suprug Ivan se bavi ljutim dijelom proizvoda, a moja najveća strast je upravo sol. Apsolutno uživam u procesu proizvodnje, ali i kasnije punjenja proizvoda, pritom znajući da sam kombiniraju različite tehnike izvukla maksimum boje i okusa iz određene namirnice i na svojevrstan način se „potpisala” u svakom okusu.
- Zašto je ona dobra za naše zdravlje?
BIO kristalična morska sol koju koristim nije prošla nikakve industrijske procese. Proizvedena je na tradicionalan način te je bogata prirodnim mineralima. Kao i u većini stvari, tako je i kod soli, ključna umjerenost.
- Otvorili ste i showroom. Gdje se nalazi i kako je koncipiran?
Showroom je #myhappyplace, mjesto gdje radim, stvaram ali i otvaram za kupce, poslovne partnere, prijatelje, susjede i dr. Htjela sam na jednom mjestu, uz puno različitih detalja, biti u prilici što bolje ispričati priču o Adorable. S obzirom na to da sam trenutno jedina zaposlena u tvrtki, Adorable showroom nema službeno radno vrijeme, već radi po dogovoru (dakle, potrebno se najaviti). To je mjesto gdje možete besplatno preuzeti svoju webshop narudžbu, upoznati se s Adorable pričom iz prve ruke, dogovoriti custom made privatni ili poslovni poklon paket, uživati u ispijanju kave i čašici razgovora i sl. Planiram pokrenuti i ciklus radionica s različitim temama za manje grupe do 6 polaznika.
- Gdje se još mogu nabaviti vaši proizvodi?
Cijela Adorable kolekcija je dostupna na webshopu www.adorable.hr. Dio proizvoda je dostupan u raznim dućanima zdrave hrane, vinotekama, suvenirnicama, delikates shopovima po cijeloj Hrvatskoj.
- Majka ste i poduzetnica, koliko te dvije uloge imaju sličnosti, a koliko različitosti – barem u vašem slučaju?
Uvjerena sam da me majčinstvo tj vođenje obitelji jako dobro pripremilo za poduzetništvo. Izazova definitivno ne nedostaje, posebice kad ste s jedne strane majka dvoje tinejđera, a s druge strane razvijate mali proizvodni biznis s aromatiziranim solima. Ono što se trudim i na dnevnoj razini osvješćujem je to da ne ponovim grešku iz korporacije – da posao stavljam ispred obitelji. Za balans tih dviju važnih aspekata života ne postoji čarobna formula, ali se trudim svaki dan dati najbolje od sebe.
- Nakon 15 godina rada u korporaciji odlučili ste se više posvetiti majčinstvu i poduzetništvu. Čestitke na hrabrosti, jeste li zadovoljni tom odlukom?
Dodala bih uz ulogu majke i ulogu supruge. Složit ću se da je odluka bila hrabra, s popriličnom primjesom ludosti jer sam otkaz dala ne imajući opciju B. Neizmjerno sam zadovoljna i zahvalna zbog te odluke. Ona mi je uistinu promijenila život iz korijena na bolje u više aspekata. Stvarno mogu posvjedočiti iz osobnog iskustva da se najbolje stvari stvaraju i rađaju upravo izvan zone ugode/komfora. Zadovoljna sam odlukom, ne bih ju mijenjala. Čak ne bih željela da se dogodila prije, jer se nekako sve odvilo u svoje, pravo vrijeme.
- Dajte nam neki recept da si uljepšamo ove hladne dane pred nama
Podijelit ću s vama recept za domaću jetrenu paštetu koja je odlična zdravija inačica kupovnih verzija te uz domaći kruh predstavlja pravu poslasticu za vaše ukućane, goste ili sl.
Pašteta od pilećih jetrica
Domaća pašteta je jednostavna za pripremu, a nemjerljivo ukusnija i nutritivno bogatija od kupovnih inačica. Uz dodatak #aDORAble aromatiziranih soli, začinskog bilja ili jestivog cvijeća uživat ćete, uvjereni smo, svim osjetilima.
Sastojci:
4 glavice luka
0,5 kg jetrica (pileća ili guščja )
maslac 4 žlice
Adorable aromatizirana sol ( npr okus naranča, ružmarin, timijan ili/i motar ili medvjeđi luk)
papar
1 žlica senfa
Začinsko bilje / jestivo cvijeće
Postupak:
Propirjati luk 15 minuta, zatim dodati jetrica i malo svježe majčine dušice te pirjati još desetak
minuta. Flambirati konjakom i pustiti da se ohladi. Kada se smjesa ohladi dodati 2 žlice maslaca, 1
žlicu senfa, sol, papar. Sve zajedno izblendati i servirati u zdjelice ili/i staklenke koje zalijemo sa
rastopljenim maslacem ( cca 2 žlice).
Maslac će čuvati paštetu od oksidacije a za dodatni gušt (okusni i vizualni) na rastopljeni maslac
stavite listiće majčine dušice, kadulje ili npr sušeno jestivo cvijeće. Servirajte uz prepečeni kruh,
prema želji ukiseljeni motar, ukiseljene kapare, neki chutney ili pekmez i uživajte!
Tips & tricks :
Paštetu možete čuvati u hladnjaku do 5 dana, a višak slobodno (odmah) zaledite u staklenkama sa
poklopcem i upotrijebite kroz 2 mjeseca kao joker kada vam zatreba brzi i ukusan zalogaj ili za
nenadane goste. Ne morate se bojati, staklenke neće puknuti u zamrzivaču, provjereno!
Foto: Promo