Slučaj za koji cancel kultura ne vrijedi – Ima li smisla povratak Victoria’s Secret revije?
Slučaj za koji cancel kultura ne vrijedi – Ima li smisla povratak Victoria’s Secret revije?

Slučaj za koji cancel kultura ne vrijedi – Ima li smisla povratak Victoria’s Secret revije?

U svibnju ove godine, brend Victoria’s Secret je objavio povratak anđelica i njihove kultne revije. Ranih 2000-ih godina, kada su Victoria’s Secret pistom hodale Heidi Klum, Gisele Bündchen, Adriana Lima, Miranda Kerr i ostale najtraženije manekenke, revija je prikovala milijune gledatelja za male ekrane i uvijek se tražila pozivnica više. Zadnja revija je imala nešto drugačiju statistiku, ali nakon šest godina, anđelice su spremne za povratak. Javnost je više skeptična oko njihovog povratka (čak pomalo i nezainteresirana), nego uzbuđena. Vjerujte, tijekom njihove najveće slave to nikako nije bio slučaj. A nedavna objava na njihovom Instagram profilu je najavila povratak još jedne anđelice – Tyre Banks.

Victoria's Secret revija povratak

Do kraja teksta, Tyra Banks će vam biti najmanji problem

U popularnoj kulturi je nekima najpoznatija po rivalstvu i svađama s kolegicom Naomi Campbell, a u nekim intervjuima je otvoreno rekla da je morala odlaziti iz modnih agencija zbog nje. Naomi je četiri godine starija od nje, a u vrijeme njihovih početaka, afro-američkih modela se moglo nabrojati na prste jedne ruke, a dva najjača prsta su tada bile Naomi i Tyra. I obje su se svim snagama borile (i na kraju uspjele) ostati relevantne. 2003. godine Tyra kreće u televizijske vode kao voditeljica popularnog reality showa America’s Next Top Model. Show je bio vrlo uspješan, no nakon nekoliko Tyrinih ispada show je krenuo dobivati više negativnih, nego pozitivnih kritika. Banks je ponižavala natjecateljice, derala se na njih, a neki od njenih najpoznatijih ispada i rečenica su na kraju postali memeovi. Ona tvrdi da je igrala lik i da u stvarnom životu nije takva i da ljudi nekad zaboravljaju da je TV zapravo gluma. No, ona je zaboravila da je okružena mladim djevojkama koje nisu u industriji od svoje petnaeste godine i da su one stvarne osobe. Banks nakon toga (očekivano) postaje najveći zlikovac, a danas se neki od njenih komentara u showu ne bi ni emitirali jer bi javnost show odmah bojkotirala. Kako bi se reklo, America’s Next Top Model hasn’t aged well. 

Victoria's Secret revija povratak
Victoria's Secret revija povratak

Svaka industrija će vam oprostiti sve ako ste dovoljno moćni

I ako ste tu već neko vrijeme. A Tyra Banks je. Banks radi kao model od svoje 15. godine i ostvarila je neke iznimne rezultate, poput toga da je bila prva crnkinja na naslovnici časopisa GQ i Sports Illustrated Swimsuit Issue. Činjenica je da žena radi i to joj se ne može oduzeti ili zaboraviti. Moć, status i utjecaj najviše koštaju i najteže ih je “kupiti”, no jednom kada dođete do njih, u većini slučajeva će vam se prilike otvarati, pa čak i ako jeste “zlikovac”. Dobar primjer je i Ed Razek, bivši CCO Victoria’s Secreta, koji je nakon skandala 2018. godine, nastavio raditi u L brands (kompanija u čijem je vlasništvu tada bila Victoria’s Secret) još godinu dana. No, nitko nije čuo za L brands. PR tim ima dobro uigrani protokol za ovakve situacije – par mjeseci ispod radara dok se situacija malo ne smiri. Razek trenutno radi kao fotograf. A najbolji primjer je sam vrh filmske industrije i slučaj Romana Polanskog koji je 1977.  silovao 13-godišnju djevojčicu, da bi nekoliko godina nakon skandala nastavio raditi filmove i bio hvaljen od filmske elite (2002. je osvojio Oscara za film “Pijanist”). Filmski velikan Woody Allen i američki fotograf Terry Richardson su samo neki od primjera. I i dalje imaju posao. Victoria’s Secret show je puno više od pitanja inkluzivnosti, body positivitya, transrodnih modela, debljine ili rase. Naravno da će se VS casting team pobrinuti da revija bude inkluzivna i naravno da će revija biti gledana i prodaja će im narasti. No, ovo vam je odgovor da cancel kultura itekako bira svoje bitke.

Victoria's Secret revija povratak

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori