Hoće li Tom Ford s novim kreativnim direktorom uspjeti vratiti staru slavu?
Hoće li Tom Ford s novim kreativnim direktorom uspjeti vratiti staru slavu?

Hoće li Tom Ford s novim kreativnim
direktorom uspjeti vratiti staru slavu?

Za modnu kuću Tom Ford ste sigurno čuli, no za Petera Hawkingsa vjerojatno niste. Čovjek koji je posljednih 25 godina radio u luksuznoj kući, a posljednjih godinu dana bio na poziciji kreativnog direktora. Stvari su se malo promijenile i Tom Ford ima novog kreativnog direktora, a njegovo ime je Haider Ackermann. Ne kažemo da je Hawkings bio loš, on je vrlo dobro poznavao DNK brenda, a i bio je miljenik i samog Toma Forda, osnivača modne kuće. Ali za čovjeka baš i niste čuli, što recimo nikako nije slučaj s nekim dizajnerima – Alessandro Michele za Gucci, Matthieu Blazy za Bottegu Venetu… Što sve ovo znači za budućnost Tom Forda?

Tom Ford bez Tom Forda

Brend je bio najuspješniji kada je na čelu bio njegov osnivač, Tom Ford. Ford je tada bio najtraženiji modni igrač. Najbolji dokaz je da Gucci kakav poznajemo danas, ne bi postojao bez njega (bio je na čelu kreativnog vodstva 15 godina). U međuvremenu se rodio Tom Ford Beauty, koji je pobijedio Tom Ford Fashion i javnost je brend znala više zbog parfema, nego zbog odjeće. Tom Ford Beauty je kasnije kupljen od strane The Estée Lauder Companies, dok je Tom Ford Fashion u vlasništvu Ermenegildo Zegna Grupacije (u istoj grupaciji je i Thom Browne).

Tom Ford revija
Tom Ford, Winter 2024

Sada nastupa Haider Ackermann

Ackermannov background je sve što Tom Fordu treba – dobro žonglira između ženskih i muških kolekcija, izvrstan je krojač i konstruktor i radio je u Berlutiju, luksuznoj modnoj kući poznatoj po izradi odijela i kožnih dodataka. A novost koju je upravni odbor Tom Forda objavio je ta da se žele fokusirati na ženske kolekcije – i tu nastupa Ackermann. Spomenula sam da je Hawkings radio u Tom Fordu skoro 25 godina, e pa tih skoro 25 godina, bio je na čelu muških kolekcija sve do trenutka kada je postao kreativni direktor. S Ackermannom će modna kuća dobiti oboje i zato je ta odluka o smjeni kreativnih direktora sasvim logična. I očekivana.

Haider Ackermann
Haider Ackermann

Ovo bi mogla biti dobra era za Tom Forda

Ackmermann je prije svega jako cool lik. Uz to, potkovan je tehnički, kreativno i estetski. Lagerfeld je svojevremeno govorio kako je on idealan za Chanel, neki ga prozivaju novim Yves Saint Laurentom, a nakon skandala s Gallianom i njegovim odlaskom iz Diora, pogađate tko je bio potencijalni nasljednik? Novi kreativni direktori sa sobom nose i celebritije, a Ackermann je jak i na tom polju. Jedan od najpoznatijih outfita Timothéea Chalameta, onaj koji je nosio na Filmskom festivalu u Veneciji, dizajnirao je upravo on. Njegova nova najbolja prijateljica/klijentica je Kylie Jenner koju je (zajedno s Jean Paul Gaultierom) obukao za Met Galu 2023. Cate Blanchett je obukao za Cannes… (Usput, Cate Blanchett u Tom Fordu? WOW). Ne sjećam se kada je zadnji put neki celebrity nosio Tom Ford i da vas odmah preduhitrim, ne mislim na muška odijela za dodjele nagrada ili slično.

Spremni smo za njegovu prvu kolekciju

Ackermann je strog, direktan i veliki igrač u modnoj industriji. Tom Ford nije mogao dobiti boljeg kreativnog dizajnera. Njegova prva kolekcija za Tom Ford će biti prikazana na Tjednu mode u Parizu 2025. i jedva ju čekamo.

Haider Ackermann Tom Ford novi kreativni direktor
Haider Ackermann Tom Ford novi kreativni direktor
Haider Ackermann Tom Ford novi kreativni direktor

Foto: Profimedia, Instagram, Tom Ford

Učitati još
Zatvori