Objavljena je tema za Met Galu 2025. Prvi put u povijesti manifestacije je naglasak na muškoj modi
Objavljena je tema za Met Galu 2025. Prvi put u povijesti manifestacije je naglasak na muškoj modi

Objavljena je tema za Met Galu 2025. Prvi put u povijesti manifestacije je naglasak na muškoj modi

A za ovu Met Galu – nešto malo drugačije. Tema izložbe, koja će biti predstavljena u poznatom The Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute, bit će Superfine: Tailoring Black Style. Slavit će se crnačka kultura s naglaskom na mušku modu. Izložba, a i uzvanici na Met Gali, bavit će se stilom crnaca u kontekstu dandizma, sve od 18. stoljeća pa do danas. Ovo je prva Met Gala u čijem je fokusu muška moda, a ima veliki potencijal da bude najzanimljivija.

Met Gala 2025. bi mogla biti prava modna rapsodija kulerstva

Dandizam je velika posvećenost odijevanju i stilu, a termin je nastao 1800-ih kada su crni krenuli pružati otpor prema raznim stereotipima crnaca. Upravo to razdoblje je iznjedrilo neke od sada već poznatih modnih stilova. Kod dandizma je bitno da muškarac ne slijedi pravila, već ih stvara i određuje. Odjevni komad koji se najviše spominje u dandy looku jest odijelo, a od dodataka najčešći je šešir. Dandy muškarci su otmjeni i profinjeni, ali zapravo pružaju otpor pretežito bjelačkoj kulturi i društvu. Odjeća u ovom kontekstu služi kao alat za promicanje prava i moći crnačke populacije. Iako modno-umjetnička manifestacija, ova tema ne zahtijeva samo lijepu i glamuroznu robu, već poruku. Dress code će tek biti najavljen. Za prošlu Met Galu smo pisali o razlikama između teme izložbe i dress codea, pa se slobodno prisjetite.

Met Gala 2025
Pharrell Williams, Anna Wintour i Lewis Hamilton

Pripreme su u punom jeku, a Anna Wintour točno zna koga želi do sebe na najbitnijoj manifestaciji u industriji. I okružila se najjačim muškim imenima iz polja sporta, mode i glazbe. Pharrell, Asap Rocky, Lewis Hamilton i Colman Domingo bit će domaćini sljedeće Met Gale, a LeBron James će biti počasni gost. Sve, naravno, bok uz bok velike šefice, Anne Wintour. Pharrell i Asap Rocky se možda najviše ističu kada je stil u pitanju. Oni su predvodnici trendova, slobodni, otvoreni, koketiraju s modom i svakako netko tko može poslužiti kao inspiracija kada je muška moda u pitanju. Pharrell je već duži niz godina na kreativnom čelu muške mode u Louis Vuittonu, a Asap Rocky se od svojih glazbenih početaka isticao svojim smislom za estetiku. Lewis Hamilton je odlična spona sporta i mode, LeBron James također ulazi u tu kategoriju, a Colman Domingo je jedan od trenutno najistaknutijih glumačkih imena.

Met Gala Rihanna i Asap Rocky
Rihanna and ASAP Rocky

Slavit će se crni dizajneri, a mi smo se povodom toga sjetili jednog koji bi sigurno bio ili domaćin ili počasni gost. Riječ je naravno o osnivaču brenda Off-White, Virgilu Ablohu koji nas je napustio u svojoj 41. godini života. Pretpostavljamo da bi temu dandizma u crnačkoj kulturi obožavao, kako zbog kreativnosti, tako i zbog same važnosti pokreta. A kako će temu gosti pretočiti u aktualno vrijeme – vidjet ćemo na first monday in May.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori