Koja dizajnerica stoji iza kostima o kojem se najviše pričalo na Igrama? Njeno ime je Jeanne Friot
Koja dizajnerica stoji iza kostima o kojem se najviše pričalo na Igrama? Njeno ime je Jeanne Friot

Koja dizajnerica stoji iza kostima o kojem se najviše pričalo na Igrama? Njeno ime je Jeanne Friot

Otvorenje Olimpijskih igara u Parizu je bilo sve ono što do sada nismo vidjeli prilikom otvaranja takve svečanosti. Cijeli Pariz, koji broji oko 2 milijuna ljudi, slavio je sa sportašima. Dojmovi oko otvorenja su podijeljeni, nekima je ovakav pristup bio odličan i inovativan, a nekima konfuzan. Jedna točka nam se urezala u pamćenje, a to je cijela procesija nošenja olimpijske zastave na Trocadero. Ono što je tu točku činilo još grandioznijom je upravo bio outfit iza kojeg stoji francuska dizajnerica Jeanne Friot.

U Parizu svi znaju za Jeanne – vrijeme je da je i mi upoznamo

Kada se dočasnica francuske žandarmerije pojavila u metalnom oklopu s kapuljačom koja joj je prekrivala lice, znali smo da slijedi jedan od impozantnijih trenutaka Igara. I bili smo u pravu. U jednom trenutku ona je sjela na mehaničkog konja koji jaše po rijeci Seini, a onda i pravog, noseći olimpijsku zastavu na Trocadero. Cijeloj atmosferi je doprinjeo i taj tajanstveni, misteriozni prizvuk koji nas je držao napetima do samoga kraja, ali i outfit koji je savršeno pogođen. Kreiran je s idejom francuske heroine, Ivane Orleanske. Dizajnerica Jeanne Friot je htjela predočiti Ivanu Orleansku 21. stoljeća i možemo reći da je pogodila.

A tko je Jeanne Friot? Vrijeme je da je upoznamo.

Jeanne Friot Olimpijske igre u Parizu
Jeanne Friot Olimpijske igre u Parizu

Njen brend ima sve što Gen Z voli

Ponosan, održiv, sirov i queer su riječi kojima i sama Jeanne Friot opisuje svoj brend. Istoimeni brend je nastao 2020. godine, taman u vrijeme pandemije Covida. Četiri godine nakon, danas odijeva zvijezde poput Madonne i Anne Taylor-Joy. I sama se identificira kao queer osoba i takav svjetonazor želi prenijeti i na brend, a kada priča o održivosti, ne priča samo o materijalima, već i o rodnoj jednakosti. Smatra da se odjeća ne bi trebala dijeliti na mušku i žensku, te se zalaže za “odjeću bez spolova”. Njen brend ima sve što je sada popularno, on je gender fluid, inkluzivan i non binary.

Oklopi i remenje su izrađeni od metalizirane kože

S obzirom da outfit nije radila za dvije minute hodanja po modnoj pisti, već za jahanje mehaničkog konja na rijeci, Jeanne se trebala posebno posvetiti praktičnosti materijala, ali i cijelog outfita. Oklopi stvarno izgledaju kao da su napravljeni od metala, ali zapravo je u pitanju metalizirana koža proizvedena u Italiji (što se najbolje vidi na kapuljači). Ispod je Jeanne stavila rastezljivi body s printom, a svi dijelovi outfita su bili podesivi, kako bi bili sigurni i udobni za jahanje. Remenje i print na odjeći su okosnice skoro svake Jeanninine kolekcije, tako da vjerujemo da Parižani koji znaju i prate brend su odmah zaključili tko je dizajnirao kostim.

Otvorenje OI Pariz 2024
Jeann Froit modna revija
Jeanne Friot, Spring/Summer 2025
Jeann Froit modna revija
Jeann Froit modna revija
Jeann Froit modna revija

Dizajnerica čiji ćemo rad pratiti

Brend nose Maneskin, Anya Taylor-Joy i Madonna. A kada vaš brend nosi Madonna, to je dovoljan znak da ste na dobrom putu. Nas je oduševila kostimom za Olimpijske igre, te od sada imamo novu modnu dizajnericu na radaru. I veliko je osvježenje vidjeti kada manji brendovi “pobijede” modne kapitalce, tako je recimo LVMH pao u drugi plan, pa i Dior koji je obukao Lady Gagu i Celine Dion. Naravno, obje su izgledale veličanstveno, ali mislim da je ipak anonimna jahačica pobijedila.

Furiosa After Party Anya taylor Joy
Jeanne Friot modna revija
Jeanne Friot, Spring/Summer 2024
Jeanne Friot modna revija
Jeanne Friot, Fall/Winter 2024
Jeann Froit modna revija
Jeanne Friot, Spring/Summer 2025

Foto: Jeanne Friot, Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori