“Made in Italy” malo sutra – Što se događa s Dior torbama?
“Made in Italy” malo sutra – Što se događa s Dior torbama?

“Made in Italy” malo sutra –
Što se događa s Dior torbama?

U zadnje vrijeme se na modnoj sceni naveliko priča o Dioru. A i u milanskim sudnicama i odvjetničkim uredima. Najžalosnije je da zapravo nitko nije šokiran i da je ovo samo još jedan slučaj koji je, na sreću radnika, ugledao svjetlo dana. Svijetom vladaju oni s najdubljim džepom, a ako ste slabijeg imovinskog stanja i uz to imigrant, nemate pravo glasa. Tužno, ali istinito.

2… 57… 2 700 eura

Plaća radnika u tvornicama iznosi 2 – 3 eura po satu. Dior dobavljačima plaća cijenu od 57 eura po torbi, a Dior te iste torbe prodaje za 2 700 eura. Klasični hranidbeni lanac, ali u poslovnom svijetu. Jasno je da oni koji su pri dnu lanca dobiju “najmanji dio kolača”(čitaj: ništa), ali ovdje pričamo o iskorištavanju radnika i nehumanim uvjetima rada. Nijedan poslodavac (nemojte se zavaravati da vrh Diora nije znao) nema pravo zabraniti godišnji odmor zaposleniku, a kamoli ga iskorištavati ili recimo, micati sigurnosne uređaje kako bi radnici brže radili.

Dior bag
Dior bag

Lady (China) Dior

Nakon istrage, sud LVMH-ov dragulj, kako ga nazivaju čelnici grupe – Dior, nije proglasio krivim. Utvrđeno je da je Dior bio nemaran jer nije poduzeo odgovarajuće mjere za provjeru radnih uvjeta. Tvornice koje su bile pod istragom nisu u vlasništvu LVMH-a, već u kineskom vlasništvu (čudno zvuči wtf???). Što zapravo znači, da sve one etikete “Made in Italy” su zapravo “Made in China” (hehe). Podnesak od 34 stranica, (između ostalog) navodi sljedeće; Neki radnici su bili prisiljeni spavati u tvornicama kako bi imali 24-satnu radnu snagu, podaci o potrošnji električne energije upućuju na to da je radno vrijeme bilo neprekidivo, odnosno da se radilo danju i noću (praznici uključeni), sigurnosni uređaji su namjerno uklonjeni kako bi radnici brže radili i zadnje, nekolicina radnika je ilegalno emigrirala u Italiju i nisu imali ugovore o radu. Usput, ovdje pričamo samo o Dioru. Sumnjamo da je situacija drugačija kod drugih brendova unutar LVMH grupacije.

Christian Dior bag

Što je sljedeće?

Dior je druga po redu najunosnija modna kuća LVMH grupacije. Samo prošle godine su donijeli otprilike polovicu ukupnih prihoda grupaciji, vrtoglavih 86 milijardi eura. Kako će ovo utjecati na reputaciju brenda, ali i grupacije? Pretpostavljamo da će ovaj skandal biti hot topic još mjesec dana i nakon toga će pasti u zaborav. Cancel kultura ovdje ne može ništa s obzirom na to da je Bernard Arnault jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Ovakvi uvjeti su javna tajna već godinama, no nadamo se da se klupko počelo razmotavati i da će vlasti reagirati.

Foto: Spotlight/ Launchmetrics

Učitati još
Zatvori