U današnjem se užurbanom načinu života sve veći broj ljudi suočava sa zdravstvenim izazovima. Većinu toga pripisujemo stresu, nedostatku vremena za odmor i stalnom pritisku da sve obavimo brže i bolje. Ipak, česti simptomi poput nadutosti, kroničnog umora, bolova u zglobovima, glavobolja, akni, bezvoljnosti, anksioznosti, depresije i pretilosti mogu ukazivati na intoleranciju na hranu.
Trenutni način života zasigurno ostavlja posljedice, ali ne trebamo zaboraviti da su naša crijeva glavni proizvodni centar za oko 90 posto serotonina. Uz blisku živčanu vezu s mozgom, crijeva imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje. Zaključak se nameće sam: ako se crijeva bore sa hranom na koju smo intolerantni, teško da ćemo mi biti sretni.
Tiha erozija kvalitete života
Intolerancija na određene namirnice ima veze s pojavom brojnih fizičkih i psihičkih simptoma, a u većini slučajeva ostaje neprepoznata. Velik dio problema leži u tome što se simptomi intolerancije pojavljuju s vremenskom odgodom i traju dosta dugo pa je jako teško utvrditi uzročno-posljedičnu vezu između konzumirane hrane i pojave simptoma.
Za razliku od intolerancije, alergijska reakcija na hranu je brza i uočljiva. Simptomi poput osipa, svrbeža, urtikarije, burnih respiratornih i probavnih smetnji ili anafilaktičke reakcije vidljivi su u roku od nekoliko minuta i vrlo ih je lako povezati s hranom koja ih je uzrokovala. Kod intolerancije na hranu situacija nije tako očita.
Simptomi intolerancije na hranu mogu biti vrlo različiti i zahvatiti različite organske sustave: kožu, zglobove, respiratorni sustav, probavni sustav, štitnjaču i druge organe. S vremenom, ovi problemi sa zdravljem i neugodni simptomi za koje nemamo objašnjenje mogu znatno narušiti kvalitetu života.
Iako ne nosi neposrednu opasnost za život, intolerancija na hranu ima ozbiljne dugotrajne učinke. Između ostaloga, igra ulogu u pojavi autoimunih bolesti poput Hashimotovog tireoiditisa, Chronove bolesti, ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, kroničnih dermatitisa, kroničnih sinusitisa i drugih.
Intolerancija na hranu i pretilost
Dobro znamo da je uravnotežena prehrana važna, ali iste prehrambene preporuke ne vrijede za sve. Tako ono što je zdravo, uravnoteženo i dobro za jednu osobu, nije dobro za drugu i može dovesti do kroničnih simptoma. To možemo usporediti sa stavljanjem dizelskog goriva u benzinski motor i obrnuto. Svatko od nas ima svoje vlastito idealno “pogonsko gorivo”. Krivo nas gorivo slabo pokreće, a nekim dijelovima sustava ozbiljno šteti.
Ljudi se za testiranje intolerancije na hranu većinom odlučuju u trenutku kada imaju kronične neugodne simptome i motivirani su uvesti smislene i važne promjene u život kako bi osjetili zdravstvena poboljšanja. Neke od tih simptoma, kao što su nadutost, vjetrovi, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva, gotovo uvijek prati i prekomjerna tjelesna težina. Pretilost je često simptom intolerancije na hranu, a u tom slučaju pokušaji skidanja suvišnih kilograma raznim dijetama gotovo nikad ne završe dobrim rezultatom.
Pomodne dijete po principu one size fits all donose mentalni i fizički stres osobi koja ih provodi, a velika je šansa da namirnice koje dijeta promovira toj osobi uopće ne odgovaraju. Takvo mršavljenje je mukotrpno, a rezultati neodrživi. Čim se osoba vrati na svoju uobičajenu prehranu, kilogrami se vrate, a često se dogodi da konačna tjelesna težina bude i viša od one početne.
Zdravo i jednostavno mršavljenje
Yo-yo efekt mršavljenja pa ponovnog debljanja štetniji je od same pretilosti i nije dobro iscrpljivati svoje tijelo ni dijetama ni raznim rigoroznim programima mršavljenja. Ono što je dobro za tijelo, ali i za mentalno zdravlje, je prepoznati koje su to namirnice koje našem tijelu, našoj probavi, koži i živčanom sustavu gode, a koje mu stvaraju probleme. U tome vam može pomoći test intolerancije na hranu.
Izbacivanjem iz prehrane namirnica na koje ste intolerantni, tjelesna će se težina sama regulirati. Mršavit ćete bez iscrpljivanja i bez mentalnog i fizičkog stresa. Osim činjenice da će manja težina doprinijeti zdravlju tako što će manje opterećivati krvožilni sustav, kosti i zglobove, zdravlje će doživjeti oporavak jer će se povući i ostali simptomi koje je intolerancija izazivala.
Liječenje uzroka
Poliklinika Analiza je još prije dva desetljeća prva u Hrvatskoj započela s testiranjima intolerancije na hranu. U Poliklinici Analiza ističu da su svjedočili brojnim korjenitim fizičkim i psihičkim promjenama svojih pacijenata, a posebno ističu dva sjajna primjera.
Prvi primjer je mlada žena u kasnim dvadesetim godinama koja je u polikliniku došla sa kroničnom upaljenim aknama na licu, leđima i prsima. Napravila je test intolerancije na hranu, konzultirala se s medicinskim timom Poliklinike Analiza sastavljenim od liječnika i nutricionista, a nakon mjesec dana akne su bile značajno manje i upalni proces oko njih je nestao pa je nakon dugo vremena mogla ponovno spavati na leđima.
Drugi primjer je gospođa u srednjim tridesetima sa značajno povišenom tjelesnom težinom, a bez hormonalnih promjena koje bi mogle biti uzrok porasta tjelesne težine i drugih organskih poremećaja. Nakon testa intolerancije i konzultacija s timom, pacijentica je u nekoliko mjeseci izgubila preko 30 kilograma, ali na zdrav način, bez deficita hranjivih tvari. Uz gubitak tjelesne težine, ponovno je dobila pokretljivost, koncentraciju i neizmjerno zadovoljstvo životom.
“Nikad me nije zadovoljavala činjenica da smo u mogućnosti liječiti samo simptome bolesti, bez utjecaja na njihov početak. Prije dvadesetak godina kada smo uveli testiranje intolerancije na hranu počeo je trend porasta tjelesne težine. Već tada smo test intolerancije promatrali kao način rješavanja viška tjelesne težine, kako bi se spriječila pojava kardiovaskularnih bolesti te bolesti koštano-zglobnog sustava. I naši su prvi pacijenti bile osobe koje su željele riješiti problem tjelesne težine. Danas se, osim problema tjelesne težine, sve više susrećemo s autoimunim bolestima, a testiranje se čak preporučuje i kod neplodnih parova”, ispričao nam je Marin Bosotina, osnivač i ravnatelj Poliklinike Analiza.
Kako izgleda test intolerancije na hranu?
Proces testiranja u Poliklinici Analiza je za pacijenta jednostavan. Vađenje krvi traje svega nekoliko minuta, a nakon toga, uzorak se obrađuje u laboratorijima Poliklinike Analiza pomoću najmodernijih biočipova koji se baziraju na zlatnom standardu ELISA metodi, uz korištenje reagensa certificiranih od strane EU.
Kada su nalazi gotovi, pacijentima je dostupan medicinski tim Poliklinike Analiza sastavljen od liječnika i nutricionista, koji će pojasniti nalaze i zamijeniti namirnice na koje je osoba intolerantna drugim namirnicama koje tijelo na imunološkoj razini prihvaća. Medicinski tim i nakon provedenih konzultacija ostaje kao potpora pacijentima za sve nedoumice i pitanja putem e-maila ili telefona.
Poliklinika Analiza ima nekoliko različitih panela, odnosno testiranja na 93, 125 i 221 namirnicu, kao i vegetarijanski panel, a opseg testiranja birate sami. Testirati se možete na svim lokacijama Poliklinike Analiza u Hrvatskoj.
Foto: iStock, Unsplash, Pexels