Tijekom hladnih zimskih mjeseci ljudi su najosjetljiviji te su izloženi raznoraznim prehladama, bolestima, gripama… Kako biste se zaštitili od kašlja, šmrcanja, glavobolje, različitih upala i slabosti potrebna vam je dodatna doza vitamina, a mi vam otkrivamo koji su to i koja je hrana njima bogata.
Vitamin A i provitamin A
Veliki značaj se krije u vitaminu A zbog toga što ima antioksidacijska svojstva. Nedostatak ovog vitamina može narušiti vaš imunološki sustav i izložiti vas upalama i zarazama. U organizam ga možemo unijeti jedući puno povrća od kojeg su u ovom slučaju najznačajniji mrkva, špinat, slatki krumpir, kelj i brokula.
Vitamin B
Kada je ovaj vitamin prisutan u našem organizmu u dovoljnoj količini, zadovoljni smo i sretni, imamo energije te dobro spavamo. Namirnice koje sadrže vitamin B su gljive, paprika, cvjetača, brokula, kelj, a što se tiče mesa ovaj vitamin može se pronaći u piletini, puretini, tuni i bakalaru. Štiti nas od kardiovaskularnih bolesti kao što su moždani i srčani udar. Unošenje vitamina B utječe i na ljepotu naše kože, kose i noktiju.
Vitamin C
Vitamin C štiti nas od virusa i upala, prehlada, astmi, alergija i bakterijskih infekcija. Najzastupljeniji je u svježem voću, ali može ga se pronaći i u povrću. Prisutan je ponajviše u agrumima; naranči, limunu i grejpu, a njime je bogata i rajčica. Popijte svakog jutra limunadu ili mješavinu vode i bilo kojeg drugog tropskog voća; to će vam dati dodatni jutarnji poticaj te ćete se osjećati svježije i ispunjenije.
Vitamin D
Vitamin D sprječava depresiju, dijabetes, osteoporozu, rak prostate i rak dojke, a u kombinaciji s kalcijem pridonosi gubitku kilograma odnosno pomaže u liječenju pretilosti. Zanimljiva je činjenica da naša koža proizvodi ovaj vitamin u trenucima kada smo izloženi prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Što se tiče prehrambenih namirnica, prisutan je u mlijeku, jajima, organskom mesu i ribi.
Vitamin E
Tu je riječ o antioksidansu čiji je glavni zadatak zaštita od različitih upala. Najbolji izvor ovog vitamina su orašasti plodovi i sjemenke, a nalazimo ga i u špinatu i avokadu.
Vitamin K
Vitamin K unijet ćemo u organizam hraneći se lisnatim povrćem kao što su špinat, blitva i kelj, no njime su bogati i avokado, kiwi i grejp. Također, može ga se pronaći i u jajima. Posljedice njegovog djelovanja su normalno grušanje krvi, zaštita od upala i srčanih bolesti, održavanje zdravlja kostiju i stanični rast.
Foto: Shutterstock, Barneys New York (Zoe Ghertner)