Toplo mlijeko s medom ili špinanim šećerom stari je narodni lijek koji i vjerojatno i danas koristite kod problema s grlom, kašljem ili naprosto kad ne možete spavati. Zlatno mlijeko, pak, njegova je naprednija izvedenica koja je svoje ime dobila zahvaljujući ključnom sastojku – moćnom začinu kurkumi.
Kurkuma je od davnina poznata kao sastojak koji čini čuda za organizam zahvaljujući svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, a popularnost može zahvaliti i okusu koji se savršeno uklapa u mnoga jela i napitke. Donosimo vam isprobanu varijantu koju možete i rashladiti ledom ili po želji u nju umiješati i malo turske kave za ekstra ‘boost’.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Osim kurkume, u ovom će napitku na organizam blagotvorno djelovati i cimet i đumbir, a crni papar dodatno će pojačati njihova svojstva. Bolja probava, niži kolesterol, bolje pamćenje i bolji sveukupni osjećaj odmah nakon buđenja – nije li to nešto za čim svi težimo, ući u novi dan spremni i odmorni?
Za jednu šalicu trebat će vam:
- 1 šalica kokosovog ili bademovog mlijeka
- 1 žličica meda
- 1 žličica kurkume
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- pola žličice naribanog đumbira
- pola žličice cimeta
- prstohvat crnog papra
Ako želite da je napitak topao onda prvo zagrijte mlijeko pa u njega umiješajte sve sastojke, ali ljetna varijanta je ipak ona hladna – pomiješajte sve sastojke u blenderu da se dobro povežu te ih prelijte preko leda. Za onaj ekstra ‘boost’ koji smo spomenuli, prvo skuhajte malo turske kave, prelijte preko leda, na kraju dodajte zlatno mlijeko i promiješajte. Napitak koji liječi je spreman!
Foto: Instagram (@kalejunkie, @laguinguettedangele)