Nutrisa, udruga za promicanje zdravog načina života i prehrane osnovana je krajem kolovoza prošle godine, sa sjedištem na zagrebačkom Jarunu, Jarunska ulica 19 A/II, u jednom stanu koji je opremljen i maksimalno prilagođen potrebama udruge. Ideja o osnivanju udruge potekla je od nutricionistice Sare i njezine bake koja je, kuhajući i proučavajući zdravu prehranu, uspjela spojiti za mnoge nespojivo – “zdravo i fino”.
I tako je nastala Nutrisa… A iza nje kao osnivači, stoje nutricionistica, kineziologinja i dvije ekonomistice. Poznato je da je zdrava hrana ujedno i skupa hrana i tu je teško uskladiti želje i mogućnosti, a osim toga, ljudi danas rade po cijele dane i naprosto im je nemoguće jesti više puta dnevno, manje količine i kvalitetniju hranu. Zbog toga učlanjenjem u udrugu Nutrisa i dolaskom u njihove ugodne prostore barem jednom dnevno možete pojesti zdravi kuhani obrok, nutritivno izbalansiran tako da daje osjećaj sitosti ali ne i osjećaj težine te da ne opterećuje organizam i omogući mu normalno funkcioniranje.
Upravo smo s tim ciljem i mi navratili u Nutrisu, kako bi isprobali što se nudi i to vam predstavili. Dočekao nas je ugodan prostor u kojem ćete se stvarno osjećati kao kod kuće, uz doručak (koji se nudi već od 7:30 sati) možete pročitati novine, a zatim se uputiti u novi radni dan. Također možete naručiti ručak na posao ukoliko se lokacijski nalazite blizu Nutrise ili navratiti nakon posla na laganu večeru. Zdrave namirnice ovdje se kombiniraju u fine okuse, svima poznate i nema sumnje da ćete biti zadovoljni.
Mi smo odlučili isprobati domaću granolu za doručak, s domaćim jogurtom kojeg u Nutrisi izrađuju i jagodama. Za ručak rižoto s tikvicama, a za večeru bogatu, no laganu Caesar salatu. Izvrstan domaći kruh s više žitarica koji sami peku mirisao je iz kuhinje, a niti njemu nismo odoljeli. Donosimo tri recepta za zdrave dnevne obroke, a za ostatak menija uputite se u Nutrisu.
Domaći jogurt s granolom i jagodama
2 dcl jogurta
50 g granole
100 g jagoda
Uliti jogurt u zdjelicu, umiješati granolu te sve dodatno ukrasiti nasjeckanim jagodama.
Rižoto tricolore s tikvicama
50 g integralne riže
30 g divlje crvene riže
30 g divlje crne riže
300 g tikvica (neočišćenih)
manja glavica crvenog luka
režanj češnjaka
malo peršina (5 g)
malo đumbira
malo soli (3 g)
bijeli papar (2 g)
50 g sira po izboru
Tri vrste posebno tostirati i kuhati. U drugoj posudi na maslinovom ulju izdinstati oba luka, dodati izribanu tikvicu i dinstati još 5-6 min. Na kraju dodati peršin i začine, sir i sve zajedno pomiješati s rižom.
Caesar salata à la Nutrisa
50 g brusketa namočenih u maslinovo ulje i češnjak
1 tvrdo kuhano jaje
100 g čipsa od pancete
150-200 g raznih lisnatih salata po izboru
1 ribana mrkva
dresing (jogurt, žumanjak, senf, papar, sol, vlasac, malo maslinovog ulja, limun)
Tri vrste posebno tostirati i zatim kuhati. U drugoj posudi, na maslinovom ulju, izdinstati oba luka, dodati izribanu tikvicu i dinstati još 5-6 min. Na kraju dodati peršin i začine, sir i sve zajedno pomiješati s rižom.
Osim zdravog jelovnika, u Nutrisi možete odrediti nutricionistički status i izraditi individualni jelovnik. Također, svi članovi mogu organizirati vlastite evente u prostaoru, kao što su proslave rođendana, druženja uz doručak, večeru i slično. Iz Nutrise kažu kako uskoro kreću i u proizvodnju zdravih keksa i krekera, pojačat će ponudu suplemenata hrvatske proizvodnje, a i radionice zdrave hrane će biti dostupnije u većem broju, a dodatne informacije o potražite na web-stranici, Facebooku ili Instagramu.
Foto: Rajna Raguž (RRvizual)