Zašto je gazpacho jedno od najboljih ljetnih jela?

Zašto je gazpacho jedno od
najboljih ljetnih jela?

Vani se živa termometra bliži brojki 40, asfalt je usijan, a more daleko. Tako se ovih dana osjećaju svi koji još nisu imali prilike iskoristiti svoj godišnji odmor. Ali visoke temperature sa sobom nose i razne opasnosti, osim onih koje osjećamo direktno na koži, a dehidracija je jedan od njih. Zbog pojačanog znojenja trebali bi povećati i unos tekućine, piti puno više vode, ali se okrenuti i tekućim jelima koja će nadomjestiti sve izgubljene vitamine i minerale te propisno nahraniti organizam.

I tu u priču ulazi gazpacho, tradicionalna španjolska juha od povrća, koja ne samo da ima sve gore navedeno, već se konzumira i hladna, ravno iz frižidera, a to je ono što se ljeti prvo traži. Vrlo je jednostavna za pripremu, postoji mnogo povrtnih varijanti, ali najklasičnija je ona od rajčice. Zato što je dovoljno samo je izmiksati u blenderu i staviti hladiti, znači da je brzo gotova, a može se raditi u velikim količinama koje vas onda čekaju u frižideru kad god poželite.

Sastojci:
2 kg rajčice (ako imate izbor – šljivar ili volovsko srce)
1 krastavac
1 crvena paprika
pola luka
1 češanj češnjaka
8 žlica maslinovog ulja
2 žličice aceta balsamica
sol i papar
nasjeckani krastavac, rajčice, luk i kockice kruha za ukrašavanje

Povrće smiksajte u blenderu (ako želite izbjeći kožu rajčice prvo ih obarite pa ogulite), preselite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje, aceto balsamico, sol i papar te stavite da se hladi minimalno sat vremena, a idealno 24 sata. Nasjeckajte kruh na male kockice pa ga popržite i dodajte na vrh juhe kao ukras prije posluživanja uz nasjeckani krastavac, cherry rajčice, luk ili bilo koje povrće po izboru. I uživajte u fantastičnoj hladnoj juhi!

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori