Sezona jagoda je na vrhuncu, a da bi njihov okus iskušali na jedan poseban način, potrudila se zagrebačka slastičarnica Mak na konac i poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić koji su pripremili menu s tim prepoznatljivim simbolom početka ljeta.
Naime, jagode se, osim rashlađene i svježe ubrane uz šlag ili sladoled, mogu konzumirati u cijelom nizu slastica. Kako ističe Petra, važno je s jagodama biti nježan i discipliniran. “Ako malo pogriješite, možete izgubiti ono najbolje u jagodama. A ako ste pažljivi, s jagodama ćete napraviti čarobne deserte”.
Petra je tako sa svojim timom u ugodnom prostoru u blizini zagrebačke džamije (Dukljaninova 1) pripremila poseban menu na kojem su: juhica od jagoda s keksom od maslinovog ulja i oraha te sladoledom od aceta balsamica, sorbet od jagoda s hrskavim pistacijama i biskvitom od maka i limuna, jagode u čokoladi te takozvani desert “jagode na entu” koji je spoj svih navedenih deserata uz koji ćete dobiti i čašu finog Prosecca. Osim toga u Maku na konac probajte i finu proljetnu limunadu s jagodama i agavinim sirupom.
Za sve one koji ne žive u Zagrebu ili se žele zabaviti u vlastitoj kuhinji, Petra Jelenić nudi jedan osvježavajući i jednostavan recept za sve toplije dane – smrtznuti jogurt s jagodama.
Potrebno vam je:
500 grama jagoda
150 grama šećera
srž jedne mahune vanilije
260 grama grčkog jogurta
(limun po potrebi)
Nakon što jagode pažljivo očistite i operete pod nježnim mlazom vode, potrebno ih je izmiksati štapnim mikserom. Potom jagode pomiješajte sa šećerom i vanilijom i miješajte dok se šećer ne otopi. Umiješajte jogurt i po želji dodajte limunov sok. Nakon same pripreme, spremite posudu sa svim izmiješanim sastojcima u hladnjak na par sati, a potom na smrzavanje u mašinu za sladoled ili ledenicu.