Ako pazite na unos određenih namirnica i konzumirate one bez glutena, to ne znači da se morate odreći slatkih užitaka, posebno čokolade i svih njezinih izvedenica.
No, i bez tog prehrambenog uvjeta nije zgorega isprobati recepte za nešto zdravije, no svakako ne manje ukusne čokoladne delicije. Donosimo tri recepta za kolače koje sigurno sami ne biste krenuli spravljati doma, no ova prilika može biti odlična za jedan dekadentni bezglutenski večernji desertni ‘snack’!
Prvi na popisu je recept za domaću karamelu u čokoladi. Da, ova klasična kombinacija često je prvi izbor kada kupujete slatkiše, no sada ga možete pripremiti i u svojoj kuhinji i to u ovoj zdravoj varijanti, bez glutena.
Za ovaj recept trebat će vam:
1 žličica ekstrakta vanilije
1/3 šalice biljnog maslaca
1/4 šalice kokosovog šećera
1/4 šalice vode
1/3 šalice nadrobljene tamne čokolade (što tamnija, s više kakaa, to bolja!)
tabla tamne čokolade
Prvo zamiješajte sastojke za pripremu karamele – šećer i vodu pomiješajte do vrenja ili dok se šećer posve ne rastopi. Maknite sa štednjaka i odmah u tu smjesu umješajte maslac i vaniliju. Čim se sve poveže razlijte smjesu na papir za pečenje u pravokutnoj posudi, najbolje u limu za pečenje. Smjesa će se brzo stisnuti tako da i vi morate brzo djelovati i sami ju rasporediti po limu.
Označite raster smjese po zalogajima te ju razrežite po dimenzijama zalogaja. Stavite hladiti na 2 do 3 sata. Za to vrijeme rastopite čokoladu te ohlađene karamela zalogaje umačite u čokoladnu smjesu, jednog po jednog. Polegnite opet zalogaje na isti papir na limu i stavite hladiti na još otprilike pola sata. Strpite se tih pola sata, vjerujte – vrijedit će!
A ako vam se jako jede karamela i čokolada, no niste raspoloženi za previše kuhanja i pečenja, predlažemo ovu varijantu sirovog tarta. Za brzu pripremu ovog odličnog večernjeg slatkiša bit će vam potrebni:
1 šalica oraha
1/2 šalice badema
2/3 šalice kokosovog šećera
1/4 nezaslađenog kakaa u prahu
5 čajnih žličica ghee maslaca, rastopljenog
1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
1 vrečica/pakiranje tamne čokolade
prstohvat soli
Pvo napravite smjesu za karamelu, baš kao u prošlom receptu, i ostavite ju da se malo ohladi. Koru ćete napraviti tako što ćete orahe i bademe samljeti u blenderu. Ako nemate iznimno jak blender, orahe i bademe prvo istucite u što sitnije komadiće, a tek onda tu istučenu smjesu ubacite u blender da se samelje u skoro pa kremastu smjesu.
Tu orašastu smjesu utisnite u kalup od cca 10 cm promjera, što je više moguće do ruba kalupa. Ulijte smjesu za karamelu u kalup, na utisnutu orašastu smjesu, i ravnomjerno rasporedite po površini. Stavite hladiti na cca 10 minuta, dok se karamela na stisne.
Dok se karamela hladi i stišće, rastopite čokoladu te ju razlijte po ohlađenoj karameli. Uzmite prstohvat soli i posipajte ga po čokoladi, najbolje u sredinu te kalup sa smjesom vratite u hladnjak na još nekih 10 minuta ili dok se čokoladna kora posve ne stisne.
Posljednji recept za dekadentnu slatku večer bez glutena jest onaj za čokoladne ‘cupcakes’. Nitko ne može odoljeti čokoladnim ‘cupcakesima’, pa tako niti mi. A znamo da nećete moći niti vi.
Sastzojci za ovaj grešni bezglutenski zalogaj su:
1 šalica bademovog brašna
1 čajna žličica kokosovog šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
1/2 čajne žličice soli
prstohvati cimeta
1 šalica usitnjene tamne čokolade ili čokolade u prahu
1/2 šalice biljnog mlijeka
1/4 šalice kokosovog ulja
1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
U jednu posudu izmiješajte sve sastojke osim čokolade i biljnog mijeka. Ostavite sa strane. Čokoladu rastopite u mlijeku. Sada te dvije smjese pomiješajte i izlijte u papirnate kalupe za ‘cupcakes’, pazite da ne pređete polovicu kalupa jer će se smjesa dići u pečenju. Pecite 20 minuta u već zagrijanoj pećnici, možete provjeriti jesu li gotovi tako što ćete ih ubosti s čačkalicom. Kada čačkalica izađe posve čista, bez mrvica tijesta, vaši grešni bezglutenski ‘cupcakes’ su spremni!
Foto: Instagram