Šparoga je jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina. Prije su se smatrale delicijom i nisu se konzumirale u svakodnevnoj prehrani, jednostavno jer su bile jako cijenjene i nisu svima bile dostupne. No, danas je ova super -namirnica dostupna svima – šparoge možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima.
A ako ih dobro poznajete možete se uputiti u branje divljih šparoga, Jadranska obala obiluje njima. Šparoge dolaze u nekoliko vrsta – neke se vrste koriste više za prehranu, druge samo za liječenje – poput Asparagus racemosus, znane kao Shatavari, koja se već tisućama godina koristi u Ayurvedi.
U suradnji s Intersparom i OPG Radunić s Malog Placa na Tavanu odlučili smo, kao veliki ljubitelji ove iznimno zanimljive, ukusne i zdrave namirnice, kreirati tri recepta, jedan za svaki dio dana i obroka – doručak, ručak i večeru. Jela ne morate nužno tim redoslijedom i pripremiti. Prvo je fritaja od šparoga pa domaći njoki sa šparogama te na kraju juha od šparoga sa špinatom i avokadom.
FRITAJA SA ŠPAROGAMA
SASTOJCI
600 g divljih šparoga
200 g luka
prstohvat soli
prstohvat papra
8 jaja
6 žlica maslinovog ulja
PRIPREMA
Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima pa ih izlomite na kraće komade. Na ulju kratko popecite sitno nasjeckan luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja i Vegetu, malo promiješajte i ispecite do kraja. Poslužite odmah uz domaći kruh i po želji posipajte ribani sir.
NJOKI SA ŠPAROGAMA
SASTOJCI
200 gr šparoga
200 gr sirovih njoka
0.3 dl vrhnja za kuhanje
žlica maslinova ulja
1 luk
začini po potrebi
PRIPREMA
Na maslinovom ulju prodinstamo sitno rezani luk, dodamo blanširane šparoge i kad se one prodinstaju par minuta dodamo malo vrhnja za kuhanje. Njoke zamijesimo od brašna, kuhanog krumpira i soli, no nećemo zamjeriti ako ćete koristiti već gotove.
Dodamo njoke koje smo prethodno skuhali u kipućoj slanoj vodi i umak još po potrebi začinimo i poslužimo. Uz njoke izvrsno odgovara bijelo vino.
JUHA OD ŠPAROGA, ŠPINATA I AVOKADA
SASTOJCI
100g šparoga
100g špinata
100g avokada
1 luk
malo maslinova ulja
sol
papar
PRIPREMA
Očišćeni luk sitno nasjeckati i popržiti na ulju, podliti vodom dok posve ne omekša. Šparoge očistiti tj. odvojiti mekani dio s vrhom od stabljike i špinat jako usitniti. Usitnjene šparoge i špinat baciti na luk i par puta promiješati te podliti vodom. Avokado očistiti i narezati na sitnije komadiće. Nakon što šparoge i špinat zakuhaju dodati i komade avokada.
Pustite da kuha 10-ak minuta, začinite po želji te maknite sa štednjaka da se ohladi. Štapnim mikserom usitnite smjesu do kremaste strukture te dodajte vode za željenu gustoću i teksturu. Vratite na vatru još 3-5 minuta da kuha. Ohladite i servirajte.
Posebnu zahvalu upućujemo Kuhaoni (Opatovina 13) koja nam je omogućila korištenje svojih prostora, Intersparu i Malom Placu na Tavanu koji su nam ustupili sve namirnice. Uživajte!
Foto: Rajna Raguž (RRVizual)