Kuhanje sezonskim namirnicama uvijek će donijeti ono najbolje od prirode, svježe sastojke čiji su okusi na vrhuncu i koji prenose emociju godišnjeg doba. Prošli mjesec svoju smo pažnju usmjerili na zdrave šparoge, a lipanj smo u Kuhaoni dočekali s, mogli bi reći, kraljicom sezone – jagodom. U suradnji s Kuhaonom čije smo prostore koristili i Intersparom koji nam je ustupio namirnice kreirali smo tri jela, limunadu s jagodom (takozvanu ‘jagonadu’), laganu ljetnu salatu s jagodama i odličnu ljetnu pitu s jagodama i timijanom.
Ne samo da će jagode svojim mirisom ‘obojati’ cijelu kuhinju, okus također neće razočarati. Limunada s jagodom i bosiljkom osvježava, slano-slatki spoj salate s jagodama neće razočarati (iako se možda bojite isprobati ovu kombinaciju), a pita s jagodama i timijanom isto nosi neobičan okus koji će vas iznenaditi.
‘Jagonada’
Sok od 5 limuna
100 g jagoda
100 g šećera
1 litra vode
svježi bosiljak
U blender iscijedite sok od limuna, dodajte jagode, šećer i vodu te izmiksajte. Ohlađeno ulijte u čašu i ubacite komadiće jagoda, led te grančicu bosiljka. Za još zanimljiviju varijantu ubacite malo gina i vaš ljetni koktel je spreman!
Salata s piletinom i jagodama
2 filea pilećih prsa
5 žlica maslinovog ulja
1 žlica aceta balsamica
1 žlica šećera
pola žličice soli
pola žličice papra
salata po izboru
1 avokado
1 luk
10 jagoda
malo feta sira (po ukusu)
malo nasjeckanih badema
Pomiješajte maslinovo ulje, aceto balsamico, sol, šećer i papar. Dio prelijte preko očišćenih pilećih filea, a dio sačuvajte za dresing za salatu. Piletinu ispecite na grill tavi te kad se malo ohladi narežite i posložite na salatu, nasjeckani luk i avokado te na kraju dodajte jagode, feta sir i bademe. Sve prelijte dresingom, dobro promiješajte i uživajte!
Pita od jagoda s timijanom
170 g oštrog brašna
170 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
Pola praška za pecivo
Za punjenje:
400 g jagoda
1 žlica škrobnog brašna
1 žlica šećera
Sok od pola limuna
Za sirup:
100 g jagoda
2 žlice javorovog sirupa
Suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, 1 vanilin šećer) pomiješajte u jednoj zdjeli, hladni maslac natrgajte prstima na komadiće i umiješajte u kombinaciju dok rezultat ne bude mrvičasta smjesa. U to dodajte jedan žumanjak, mijesite dok se ne poveže u kompaktnu kuglu i stavite u hladnjak na pola sata.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C te pripremite sirup – na vatri zagrijte jagode s malo javorovog sirupa i čekajte da provrije. Smiksajte štapnim mikserom, čekajte da se zgusne (po potrebi dodajte malo škrobnog brašna) i ostavite da se hladi. Tijesto izvadite iz hladnjaka, rasporedite u posudu za pečenje te stavite u pećnicu na 10-tak minuta. Na tijesto rasporedite mješavinu škrobnog brašna i šećera (to će upiti ekstra sok od jagoda) i posložite nasjeckane jagode te prelijte sirupom. Vratite u pećnicu na još 20-tak minuta dok rubovi tijesta lagano ne posmeđe. Posipajte timijanom.
Posebnu zahvalu upućujemo Kuhaoni (Opatovina 13) koja nam je omogućila korištenje svojih prostora i Intersparu koji nam je ustupio sve namirnice. Uživajte!
Foto: Rajna Raguž (RRVizual)