Dok još čekamo prvi snijeg u nizinama, polako se pripremamo za bogati blagdanski stol. Prelistavaju se kuharice, biraju se recepti, razmišlja se o namirnicama koje će svoje mjesto naći na tanjurima i najdražim pladnjevima.
Božićni kolači i keksi veoma su važan dio plana. Tim više što se keksi tradicionalno peku unaprijed kako bi se što više rasteretilo onih dan-dva do Badnjaka i Božića jer oni ipak mogu duže stajati. Ako su vam dosadili klasični recepti, donosimo jednu varijaciju na temu naših vanilin kiflica. Ovi su keksi u SAD-u poznati kao ruski čajni kolačići ili ‘snježne grude’, u Meksiku ih poznaju kao polvorones, u Engleskoj kao jumble, a možda su nastali u Italiji pod imenom cimabetta.
U cijeloj su priči oko korijena ovih keksa sigurni samo sastojci – brašno, maslac, šećer i orašasti plodovi – koji se provlače kroz sve recepte uz povremene dodatke u obliku čokolade, kremastog punjenja, itd. Poznati su i nama, samo u drugačijem obliku – ove zime isprobajte snježne grude!
Sastojci:
260 g brašna
220 g maslaca
70 g oraha (ili badema ili lješnjaka)
30 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
+ šećer u prahu za posipanje
Izmiksajte šećer, vanilin šećer i maslac dok se sasvim ne povežu. Ubacite brašno i mljevene orahe te ih sjedinite u tijesto. Stavite smjesu u frižider da se stisne. Po želji u tijesto možete dodavati komadiće čokolade, bombončića i slično za ekstra efekt.
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, stavite papir za pečenje na pladanj, a od tijesta oblikujte kuglice veličine 2,5 cm te ih smještajte na papir. Pecite oko 15 minuta ili dok keksići lagano ne posmeđe na rubovima. Izvadite, ohladite te uvaljajte u šećer u prahu.
Foto: Instagram