Smokve su za sladoled

Smokve su za sladoled

Možda pretjerujemo ako kažemo da su smokve najsavršenije ljetno voće, a možda će se mnogi i složiti s nama. Iako su nesumnjivo najfinije svježe ubrane, po mogućnosti direktno s drveta, tokom cijele godine uživamo u sušenoj varijanti, džemovima, rakijama i slično.

smokve3

Dok svježih smokava još uvijek ima na tržnicama, na blogu Hleb & Lale pronašli smo odličnu ideju kako ih upotrijebiti – stavite ih u sladoled, a u cijeli miks ubacite neku zanimljivu voćnu čajnu mješavinu. Primamljivi recept pročitajte u nastavku.

2 konzerve kokosovog mlijeka
125 ml meda (ili za vegan varijantu javorovog sirupa)
¼ žličice soli
2,5 žličice gustina (ako ne koristite čaj, dovoljno je 2 žličice)
1,5 žličica vanilije
2 žlice listića kokosa

180 ml vode
4 žličice voćne čajne mješavine

Svježe smokve

smokve1

Dobro promućkajte konzerve kokosovog mlijeka. Ulijte ih u lonac. Odvaditi 100 ml kokosovog mlijeka i staviti sa strane. U lonac dodati sol i med i zagrijati na srefnje slaboj temperaturi dok se med u potpunosti ne otopi. Dok se kokosovo mlijeko grije, čajnu mješavinu prelijte s vrelom vodom i ostavite poklopljeno 8 minuta. Nakon isteka vremena, procijedite čaj i dodajte ga kokosovom mlijeku. Dobro promiješajte.

Gustin pomiješajte s kokosovim mlijekom koje ste ostavili sa strane. Izmiksajte dobro tako da ne ostane grudica pa dodajte u zagrijanu mješavinu čaja i kokosovog mlijeka. Miješajte pjenjačom dok se smjesa ne zgusne (ne jako već je dovoljno da kada umočite žlicu, kada povučete prstom s njene donje strane ostane crta). Vodite računa da smjesa ne proključa. Kad se smjesa dovoljno zgusne, sklonite s vatre i dodajte vaniliju. Promješajte i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

smokve2

Smokve nasijecite na kolutove. Ako ćete sladoled servirati na štapiću, ulijte smjesu u kalupe u koje ste stavili kriške smokve i listiće kokosa pa u zamrzivač. Ako služite u zdjelicama, ili je ulijte u mašinu za sladoled ili prebacite u zdjelu pa na hlađenje u zamrzivač (morat ćete miješati nekoliko puta u prvih sat vremena kako bi sladoled bio kremast).

Kada se sladoled stegnuo, servirajte ga hladnog.

smokva4

Foto: Hleb & Lale

Zatvori