Nerijetko, doručak se ističe kao najvažniji obrok u danu. Prvi zdravi zalogaji pomoći će nam da dan započnemo s pozitivnim predznakom. Ipak, doručak je za mnoge dio jutarnje rutine koji uključuje tanjur ispunjen uvijek istim namirnicama, brzim i jednostavnim za pripremu. Od zobene kaše i žitarica s mlijekom ili jogurtom do jaja na tisuću načina ili namaz na kriški ili dvije kruha. Hrana za doručak tako postaje odgovor na činjenicu da moramo jesti nešto, ne nužno odgovor na ono što zapravo želimo i volimo.
DESERT ZA DORUČAK
U posljednjih nekoliko godina pojavljuje se sve više zdravih kuharica i blogova unutar kojih se nalaze jednostavni, zdravi i brzi recepti za doručak koji će promijeniti svaki početak dana. Dovoljno zdravi da vašem tijelu daju onaj boost za početak dana, ovi recepti ne samo da mijenjaju našu jutarnju ritunu, već i način na koji razmišljamo o zdravoj hrani.
Osim što se na popisu njihovih sastojaka nalaze zdrave namirnice koje hrane naše tijelo, ovi recepti donose spoj jednostavne pripreme i slatkog okuse koji će ih pretvoriti u pravu jutarnju poslasticu. Desert za doručak? Zašto ne! U nastavku vam donosimo dva odlična recepta.
UKUSNA VOĆNA PALAČINKA IZ PEĆNICE
Kao desert ili doručak, palačinke se uvijek ističu kao jedan od najpopularnijih favorita. Uz klasične palačinke i njihovu američku varijantu, ove sezone na svoj meni dodajte još bolje, zdravije i jednostavnije za pripremu voćne palačinke koje će doručak pretvoriti u ukusan desert.
SASTOJCI: 1 jaje, 1 bjelanjak, 1/4 šalice toplog mlijeka, 1/4 šalice bademovog brašna prstovat soli, 2 čajne žličice meda, ekstrakt vanilije, 1 žlica kokosovog ulja, bobičasto voće
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na dvjesto stupnjeva. U jednoj posudi istucite bjelanjak dok ne postane pjenast, a u drugoj pomiješajte jaje, brašno, sol, med, ekstrakst od vanilije i toplo mlijeko. Nježno umiješajte istučeni pjenasti bjelanjak u drugu smjesu i izlite u tavu premazanu kokosovim uljem koja se može koristiti i u pećnici. Smjesu pecite na srednjoj vatri dok rubovi nekoliko minuta, nakon čega ćete tavu prebaciti u pećnicu. Nakon osam minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju vaša palačinka bit će gotova. Preko nje prelijte zagrijano bobičasto voće i malo meda.
SLATKA I ZDRAVA TORTA OD BUNDEVE BEZ BRAŠNA
Kako bi na ove jeseni na svoj jutarnji menu dodali okuse sezone, pronašli smo savršeni recept s kraljicom sezone, bundevom, kao glavnim sastojkom. Pripremite ju dan prije ili uživajte u svježoj, toploj kriški vikendom ujutro.
SASTOJCI: 2 1/4 šalica mljevenih zobenih pahuljica, 1/2 šalice zaslađivača po izboru, 1 žlica praška za pecivo, 1 čajna žličica cimeta, prstohvat soli, 1 šalica pirea od bundeve, 1 šalica mlijeka po izboru, 1 jaje, 1 žličica ekstrakt od vanilije, 6 žlice maslaca od badema ili kikirikija, 225 g kremastog sira, 2 žlice šećera, 1 žlica cimeta
PRIPREMA: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Mali kalup premažite uljem i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte suhe sastojke nakon čega ćete ih zajedno s ostalim sastojcima dodati u blender. Smjesu izlijte u kalup i pecite 25 do 30 minuta. Nakon što ste tortu izvadili iz pećnice ostavite ju da se ohladi u kalupu. Premažite ju kremom od sira i cimeta ili svojom omiljenom kremom i uživajte u njoj sljedeće jutro.
Foto: Instagram