Volimo sirove torte, pogotovo ako nose klasične okuse kao što su čokolada i naranča. S tom i sličnim kombinacijama znate da ne možete pogriješiti i da ćete zadovoljiti svaki ukus, čak i onih koji na spomen sirove hrane samo posprdno frknu nosom.
Ova divna osvježavajuća torta je tako kremasta i ukusna da je teško povjerovati da je napravljena isključivo od zdravih sastojaka! A u potrazi za još inspiracije zavirite na blog Travelling Oven s kojega je i ova torta.
(za okrugli kalup promjera 24 cm)
Sastojci:
Za čokoladnu podlogu
2 šalice badema
1 šalica kokosovih mrvica
3/4 šalice datulja (odkoštenih i prethodno namočenih 20 min u vodi)
2 žlice javorovog sirupa (ili agavinog)
3 žlice sirovog kakao praha
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli
Za narančinu kremu
2 šalice indijskih oraščića (prethodno namočenih 3-5 sati u vodi)
3/4 šalice svježe iscijeđenog narančinog soka
naribana korica od 2 naranče (neprskane)
1/2 šalice javorovog sirupa (ili agavinog)
3 žlice otopljenog kokosovog ulja
Napomena: 1 šalica = 250 ml
Za dekoraciju
Kakao nibsi (zrnca sirovog kakaa) i naribana korica naranče
Priprema:
Za podlogu najprije dobro sameljite bademe u multipraktiku i zatim dodajte kokosove mrvice, datulje, javorov sirup, kakao, cimet i sol i sve dobro usitnite dok se ne poveže u smjesu. Dobivenu smjesu utisnite u okrugli kalup za torte (prethodno obložen papirom za pečenje). Prstima utisnite smjesu kako bi bila dobro povezana.
Za kremu stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Prelijte kremu preko pripremljene čokoladne podloge i za dekoraciju možete posipati kakao zrncima i naribanom narančinom koricom. Stavite tortu u zamrzivač na 2-3 sata ili dok se krema ne stisne te zatim prebacite u hladnjak. Dobro ohlađenu tortu možete prebaciti na stalak za torte i rezati na kriške. Dobar tek!
Foto: Lili Basic Capaccetti