Zimska jutra, pogotovo ona blagdanska, zovu na dugo uživanje u pidžami, razvlačenje po krevetu ili kauču, bogati doručak i omiljeno piće za razbuđivanje. Za nekoga je to čaj, za drugoga kakao, možda ćete skuhati vruću čokoladu, a možda jaki espresso, ovisno o tome što su vam najveći gušti.
No ako nas pitate, vikendom bi kava trebala biti malo posebnija. Baš zato jer imamo više vremena za igru i isprobavanje, mijenjanje okusa, dodavanje začina i miksanja šlaga. Koliko je kava s tikvom (pumpkin spice latte) pravo jesensko piće, toliko se ne možemo sjetiti okusa koji bi više podsjećao na zimu od gingerbread keksa. I sad zamislite svoju omiljenu kavu s ovom aromom!
Gingerbread možete zamijeniti i paprenjacima, ali keksići s đumbirom imaju baš tu posebnu mješavinu začina koja ima moć zamirisati cijeli dom. Đumbir, cimet, klinčić i muškatni oraščić savršeno se spajaju s okusom kave, pogotovo ako u miks ubacite malo šlaga. Za apsolutni užitak ovog jutra, u nastavku donosimo recept za gingerbread latte.
Gingerbread latte
1 šalica mlijeka
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice cimeta
1/4 žličice đumbira u prahu
1/4 žličice muškatnog oraščića
1 žlica instant kave
1/4 žličice ekstrakta vanilije
1 žličica šećera (ako želite)
Zagrijte mlijeko, ali pazite da ne iskipi. Dodajte žličicu kave i dobro promiješajte. Ubacite ekstrakt vanilije, šećer i začine te još jednom promiješajte dok se sve ne otopi i dobro poveže. Za kraj ukrasite šlagom i komadićima keksa ako ih imate pri ruci.
Foto: Instagram