Iz nekog razloga, iskoristiti sve svježe namirnice koje se nalaze u hladnjaku ili košari s voćem težak je svakodnevni izazov pred kojim nerijetko padamo. Čak i kad se koristimo trikovima koji nam pomažu da kruh što duže zadržimo svježim i spriječimo površinu prerezanog avokada od tamnjenja, svaki tjedan previše se hrane, umjesto na našem tanjuru, nađe u košu za smeće. Osim što “tradicija” neiskorištavanja i bacanja hrane ima negativan utjecaj na okoliš koji nas okružuje, jednako negativne posljednice ostavit će i u našem novčaniku. Iako novčanicu, nebitno koju vrijednost nosi, nikad ne bi bacili u smeće, zašto je postalo i više no prihvatljivo bacati hranu koju smo platili tom istom novčanicom?
Začarani krug sve većih količina hrane koju bacamo započinje u dućanu. Osim namirnica koje nam zapravo trebaju, u svakoj će se košarici naći i nekoliko sniženih proizvoda i impulzivnih odabira. I dok su sniženja odlična za kupovanje namirnica koje na vašim policama mogu stajati nekoliko mjeseci ili godina, svježe namirnice zahtijevaju sasvim drugačiji pristup. Bilo da kupujete hranu za sebe, za dvije, tri osobe ili veliku obitelj, činjenica je da ako kupite više svježih namirnica no što vam vaše iskustvu govori da možete potrošiti u narednih tjedan dana, više hrane ćete baciti.
Planiranje obroka, osim organiziranijih dana, donosi i manje bacanja hrane. U tjedni plan unesite sve obroke koje ćete pripremati kod kuće, popišite namirnice koje vam trebaju i u nekoliko jednostavnih koraka stvorili ste savršenu shopping listu koja će se pobrinuti da se nakon tjedne kupovine hrane vratite kući s hranom koju zapravo trebate. Ipak, čak i kod vještih planera tjednog shopping, na kraju tjedna u kuhinji će se naći nekoliko nekoć svježih namirnica koje će završiti u smeću. Kako, čak i ako dođe do promjene planova u vašem tjednom meniju, produžiti vijek svježih proizvoda, iskoristiti ostatke i uštedjeti nekoliko novčanica, donosimo u nastavku.
1. Iako donose intenzivniji i bolji okus jelima, svježi začini jedna su od svježih namirnica s najkraćim rokom trajanja. Odmah nakon kupovine, operite svježi peršin, bosiljak ili ružmarin i stavite ih u hladnjak u staklenci s malo vode koja će ih zadržati svježima nekoliko dana duže.
2. Đumbir, odličan čuvar vašeg imuniteta, uvijek držite u zamrzivaču. Osim što će ga zamrzavanje učiniti lakšim za korištenje, produžit će njegov vijek i pobrinuti se da uvijek imate nekoliko korijena đumbira pri ruci za napitak s limunom i đumbirom ili za brojne recepte kojima đumbir daje nezamjenjivu i intenzivnu aromu.
3. Kako bi smanjili tjedni budžet za kupovinu hrane i iskoristili gljive koje se nalaze u vašem hladnjaku, dodajte ih u mljeveno meso. Bilo da pripremate domaće burgere ili svima omiljeni bolognese umak, trećinu mljevenog mesa zamijenite nasjeckanim gljivama koje će mu sjajno odgovarati teksturom i okusom. Uz nekoliko kalorija i potrošenih novčića manje, na kraju dana na tanjuru ćete imati jednako ukusan i malo zdraviji obrok.
4. Osim tikvica i mrkve i stabljike brokule u nekoliko okretaja spiralizatorom lako možete pretvorite u zdrave špagete i spojite ih s bolognese umakom of gljiva i mljevenog mesa.
5. Iako je poželjan dio svakodnevne prehrane, zeleno listano povrće kratkog je roka trajanja. Ako primijetite da je špinat počeo lagano venuti u vašem frižideru dobro ga operite i stavite u zamrzivač. Nakon nekoliko dana, umjesto u smeće, ubacite ga u ukusan smoothie, omiljeni umak ili ga pripremite na pari kao savršeni zdravi prilog vašem obroku.
6. Jednako poput zelenog lisnatog povrća, voće koje je na kraju svog vijeka operite, ubacite u vrećice i zamrznite kako bi ih dodali u ukusan smoothie, prirodan sok ili iskoristili za punjenje u slatkim desertima.
7. Iza korica agruma nalazi se jedan od najmanje poznatih trikova. Nakon što sljedeći put posegnete za narančom, mandarinom, limunom ili grejpom, umjesto bacanja u smeće preostale korice ubacite u staklenku i dodajte im prstohvat soli i vodu. Korica spremljena u hladnjaku u staklenci sa slanom vodom ostat će svježa naredna dva tjedna kad ju možete iskoristiti kako bi jelima dali citrusni okus ili kako bi ju pirjanjem s dodatkom češnjaka na žličici maslaca pretvorili u dekadentni dodatak tjestenini.
8. Stabiljke, korijene i ostale ostatke povrća na kraju tjedna stavite u lonac, dodajte malo soli i papra i pretvorite ih u ukusan temeljac koji možete čuvati u hladnjaku ako ćete ga iskoristiti sljedeći tjedan ili smrznuti kako bi vam bio pri ruci kad god vam zatreba.
9. Osim ukusnog temeljca, preostalo povrće koje polako gubi svoju svježinu na kraju tjedna iskoristite u pripremi brzih i jednostavnih jela poput ukusnog omleta i zdravog variva.
10. Iako ćemo često sniženja često iskoristiti kao opravdanje za kupovinu različitih namirnica, rijetko ćemo posegnuti za dodatnom štrucom omiljenog kruha. Sljedeći put kad kupite previše kruha ili dodatnu štrucu omiljenog kruha, stavite ju u zamrzivač i izvadite kad vam ponestane svježeg kruha. Osim svježeg kruha koji ste odlučili očuvati u zamrzivaču, ostatke kruha možete iskoristiti kako bi brzo i lako pripremili domaće krušne mrvice ili krutone za krem juhe i salate.
Tekst: Ela Jarni
Foto: Instagram