Njezino veličanstvo – sirova čokolada

Njezino veličanstvo –
sirova čokolada

Teško ćete naći osobu koja ne voli čokoladu i to u svim oblicima u kojima je možemo naći. Ljubitelji ove neodoljive poslastice najčešće pojedu cijelu tablu, umjesto dvije-tri kockice kako se preporučuje, pa ih poslije peče savjest, jer svi znamo da je čokolada osim okusa, odlična i za podizanje raspoloženja! A mi ćemo vam otkriti recept za raw čokoladu koju vrlo jednostavno možete napraviti sami i to za samo 10-ak minuta. I najbolje od svega tek slijedi – u ovoj čokoladi možete uživati u neograničenim količinama, jer osim što je ukusna, ova čokolada je i zdrava!

sirovačokolada

Najvažniji sastojak ove delicije je kakao i to pravi sirovi kakao koji spada u najnejverojatnije biljke na Zemlji. Sadrži minerale poput cinka, željeza i magnezija, te antioksidanse i tvari koje podižu raspoloženje i daju energiju poput triptofana, serotonina i anandamida (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje, a ljudsko tijelo ga prirodno proizvodi nakon vježbanja, pronađen je u samo jednoj biljci – kakau). Kakao zrna criollo vrste su najrjeđa i najskuplja vrsta kakaa na tržištu, te čine samo mali postotak u ukupnom svjetskom urodu kakaa. Njegova aroma je bogata, kompleksna i dugotrajna.

sirovačokolada4

Posebnost ovog kakaa je u tome što se koriste sirova, nepržena zrna, koja daju intenzivnu čokoladnu aromu za razliku od komercijalnih čokolada u kojima se koriste pržena zrna običnog kakaa koji se još miješa sa mlijekom, šećerom i aditivima. Svakako odličan razlog da sami počnete raditi čokoladu!

sirovačokolada2

Sastojci:

Šalica kakao maslaca
2 žlice kokosovog ulja
Pola šalice kakao praha
Pola šalice kokosovog šećera
Žličica vanilije u prahu
Pola šalice grubo narezanih lješnjaka
Pola šalice kokosovog brašna

sirovačokolada5

Kakao maslac rastopite na pari zajedno sa kokosovim uljem. U blenderu izmiksajte kokosov šećer dok se ne pretvori u fini prah. Lješnjake grubo narežite. Pomiješajte kakao prah, kokosov šećer, vaniliju, lješnjake i kokosovo brašno. Rastopljeni kakao maslac i kokosovo ulje umiješajte u suhe sastojke i dobro promiješajte dok se smjesa ne sjedini. Dobivenu smjesu ulijte u kalupe i stavite u frižider dok se ne stvrdne. Možete napraviti praline ako imate kalupe za praline ili ulijte smjesu u pladanj, pa narežite po želji na kockice nakon što se ohladi.

sirovačokolada3

Ako želite običnu čokoladu, onda izbacite lješnjake i kokos i dobit ćete osnovnu smjesu. Sastojke prilagodite svojim željama, tako da u osnovnu smjesu dodate namirnice koje su vam najdraže. Naši prijedlozi su: goji bobice, drobljena kakao zrna (za hrskavu čokoladu), konopljine sjemenke, bademi, indijski oraščići, ili čak acai prah za čokoladu s antioksidansima. Sigurni smo da kad jednom isprobate ovaj recept, više nećete olako posezati za komercijalnim čokoladama i slatkišima!

Tekst i foto: Barbara Medić
Svi PlanetBIO proizvodi dostupni su u trgovinama ili na web shopu Bio svijet.

Učitati još
Zatvori