Slatka klasika: pita od sira

Slatka klasika: pita od sira

Ako večeras ostajete doma i nakon napornog dana želite odmoriti uz neki dobar film i ovog puta ne paziti na kalorije, donosimo vam jedan klasičan recept s kojim ne možete pogriješiti kad ga služite ukućanima. Uz to je vrlo jednostavan za pripremu tako da neće oduzeti puno dragocjenog vremena koje želite provesti opuštajući se. A ujutro ga možete poslužiti uz kavu. Uživajte!

pita od sira

Tijesto:
30 dkg brašna
13 dkg maslaca
3 žutanjka
1/2 praška za pecivo
10 dkg šećera
1 dcl kiselog vrhnja

Maslac neka odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi pa ga izvadite ranije iz hladnjaka.
Žutanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke ostavite sa strane jer će vam trebati za pripremu punjenja, a žutanjke ubacite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto.
Žutanjcima dodajte i ostale sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto podijelite u dva dijela.

pitaodsira4

Pravokutni kalup namastite ili obložite papirom za pečenje. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta pa razvaljani mlinac prebacite u pripremljeni kalup. Prema potrebi ga još malo utisnite u kalup. Zatim razvaljajte i drugi dio tijesta pa pripremite punjenje od sira na koje ćete staviti drugi mlinac kad punjenje bude gotovo i u kalupu.

Punjenje:
60 dkg sira
15 dkg šećera
2 žlice brašna
3 bjelanjka

Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg. Snijegu dodajte ostale sastojke: sir i šećer. Sve zajedno izmiksajte da se sastojci lijepo povežu. Na kraju dodajte i brašno pa samo lagano promiješajte žlicom i nadjev je gotov. Ulijte nadjev od sira u kalup i ravnomjerno ga rasporedite. Zatim na nadjev prebacite i drugi dio tijesta koji ste već razvaljali i to je to.

pita od sira

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite nekih pola sata no provjeravajte s vremena na vrijeme kako pita napreduje jer pećnice se razlikuju po jačini pečenja. Provjerite i čačkalicom da li je pita gotova (gotova je ako se ništa ne hvata za čačkalicu), a kad je gotova ćete znati i po boji koju će poprimiti tijesto koje će se lagano zarumeniti. Gotovu pitu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa kasnije narežite na kocke, posipajte lagano šećerom u prahu i poslužite.

Ovaj, ali i razne druge recepte možete potražiti na blogu Happiness is Homemade.

Učitati još
Zatvori