Baš nam se jede viška pogača

Baš nam se jede viška pogača

VIŠKA POGAČA

Viška pogača jedno je od omiljenijih tradicionalnih dalmatinskih jela. Svako ljeto je hit po domaćim restoranima, a odvažite li se napraviti ju i kod kuće, donosimo prilično jednostavan i provjeren recept. Recept se sastoji od namirnica za sastojke za otprilike 4 ljudi:

TIJESTO

600 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 instant kvasac
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

NADJEV

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
250 g luka
800 g pelata rajčice
50 ml bijelog vina
crni mljeveni papar
malo origana
80 g fileta inćuna (ili slanih srdela)
1 žličica šećera

PRIPREMA

Od brašna, soli, kvasca, ulja i oko 330 ml mlake vode zamijesite glatko tijesto i pustite da se diže na toplome mjestu, barem nekih 10 minuta. Dok čekate tijesto da se digne, na 60 ml maslinova ulja popecite luk narezan na ploške. Kad je uvenuo dodajte pelate koje ste prethodno zdrobili, vino, papar, origano.

Pirjajte na laganoj vatri i kad je umak gotov stavite ga sa strane da se ohladi. Kad se tijestu udvostručio volumen podijelite ga na dva dijela. Tijesto razvaljajte na debljinu 1,5 cm i stavite u nauljeni kalup (Ø 30 cm) da prelazi preko ruba. Na tijesto stavite pripremljeni nadjev pa posložite slane inćune i prekrijte drugom polovicom tijesta. Donji rub tijesta prebacite preko ruba gornjeg i zamotajte. Pogaču premažite maslinovim uljem, nabodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći na 180°C 35 do 40 minuta.

viška pogača

@_maggie_gr

viška pogača

@_maggie_gr

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori