Čokolada i maslinovo ulje su neočekivan, a idealan spoj

Čokolada i maslinovo ulje su
neočekivan, a idealan spoj

Maslinovo ulje jedan je od ključnih sastojaka mediteranske kuhinje. Prisutno još od antičkog doba, koristilo se u najrazličitije svrhe, i ne samo unutar kućanstva. Bilo je važan dio duhovnih obreda, smatralo ga se svetim simbolom snage i zdravlja, a ujedno je i jedan od korijena industrije ljepote koja se tek kasnije razvila u današnjem obliku.

Ono se zaista se može smatrati drevnom superhranom u svakom smislu. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i antioksidansima, kao i vitaminima E i K. Uspješno se bori s upalnim procesima i prevenira ih, a osim toga štiti tijelo od kardiovaskularnih bolesti. Oleinska kiselina, integralni dio maslinovog ulja, odgovorna je za balans kolesterola u organizmu i smatra se da može snižavati krvni tlak.

Tajna ekstra djevičanskog maslinovog ulja

U tome je najuspješnije ekstra djevičansko maslinovo ulje, najcjenjenije među maslinovim uljima. Prvim tiješnjenjem zdravog i optimalno zrelog ploda masline dobiva se ulje čija kiselost ne prelazi 0,8 posto. Takvu tekućinu nazivamo ekstra djevičanskom, no ona uz odgovarajući kemijski sastav mora imati isključivo okuse svojstvene ulju što se utvrđuje organoleptičkom provjerom, tj. kušanjem i mirisanjem.

Ekstra djevičanska maslinova ulja visoke kakvoće blaga su do umjereno gorka te imaju manje ili više izraženu pikantnost. Taj je izraženi okus moguće raspoznati kao žarenje ili peckanje u usnoj šupljini. Što su plodovi masline od kojih se ulje izrađuje zeleniji i manje dozreli djevičansko ulje će biti gorče i pikantnije.

Mirisi koji su dobrodošli i čine ulje aromatičnijim, privlačnijim i boljim su oni koji podsjećaju na agrume, razno aromatično bilje, jestivi dio artičoke, bademe, bobičasto voće, cvijeće, egzotično voće, jabuku, krušku, eukaliptus, kamilicu, svježi list masline ili list smokve.

Maslinovo ulje i ljeto

Uz sve navedeno, jasno je da maslinovo ulje doista ima neku neraskidivu vezu s ljetom. Osim što je nezaobilazan dodatak svakoj torbi za plažu, hidratizira kožu, omekšava kosu i idealan je sastojak u svim DIY preparatima, pri pomisli na njega, odmah se u glavi izmjenjuju slike morskih delicija prelivene maslinovim uljem i češnjakom, umakanje kruha u maslinovo ulje uz čašu vina, topli ljetni povjetarac i pogled na pučinu.

No, razumije se, ono je esencijalni dio svih godišnjih doba i najrazličitijih jela, od zdjele salate začinjene maslinovim uljem, preko najjednostavnijeg recepta za špagete – aglio e oglio – s češnjakom i maslinovim uljem pa sve do slastica kojima podatnost daje upravo ulje.

Maslinovo ulje svoje je mjesto pronašlo u brojnim slatkim receptima. To je omogućila njegova dostupnost čak i u najnižim slojevima zbog čega često ovi kolači imaju tek par sastojaka, ali oni se sljubljuju u eksplozijama okusa. Stare talijanske kuharice vrve ovakvim prijedlozima, slatkišima koji spajaju esenciju Mediterana kakvim ga mi poznajemo – bademi, citrusi, maslinovo ulje… No danas biramo nešto malo drugačije – sočni čokoladni kolač bez brašna od pogleda na koji rastu zazubice.

Čokoladni kolač s maslinovim uljem

1 žlica instant kave
120 ml kipuće vode
200 g šećera u prahu
130 ml maslinovog ulja
3 jaja
50 g otopljene tamne čokolade
1 žličica ekstrakta vanilije
125 bademovog brašna
80 g kakaa u prahu
pola žličice praška za pecivo
pola žličice soli

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa i papirom za pečenje obložite kalup od 18 cm.

Ubacite žlicu kave u kipuću vodu, promiješajte i pustite da se hladi.

U velikoj zdjeli dobro pomiješajte šećer u prahu i maslinovo ulje. Dodajte jaja, jedno po jedno, istovremeno miješajući da se sve dobro sljubi. Ulijte otopljenu čokoladu i ekstrakt vanilije, miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.

U drugoj zdjeli pomiješajte bademovo brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Polako dodajte suhe sastojke mokrima kako bi se ravnomjerno spojili. Na kraju dodajte pripremljenu kavu, još jednom dobro promiješajte i ulijte u kalup.

Pecite 35-40 minuta dok rubovi ne budu u potpunosti pečeni, a sredina još malo mekana. Kod provjere čačkalica ne bi trebala biti suha. Izvadite iz pećnice, ohladite 15 minuta te preokrenite iz kalupa.

Integralni sastojak

Kod kupovine i odabira ekstra djevičanskog maslinovog ulja, ako ga uzimate na tržnici ili kod malih proizvođača uvijek zatražite kušanje ulja. Jednostavnim postupkom možete i sami odrediti da li je to zaista ekstra djevičansko maslinovo ulje visoke kvalitete. Ponuda u trgovinama je raznolika, ali možda ćemo je ovim putem olakšati.

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje vrhunske je kvalitete i okusa u kojem se mogu osjetiti blaga do umjerena gorčina i pikantnost te mirisi koji podsjećaju na različito voće, povrće i zelenilo. Pomno odabrani zdravi plodovi masline najprije se usitnjuju gnječenjem, a zatim se tiješnjenjem cijedi čisto maslinovo ulje kako bi se sačuvala sva njegova punoća.

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje

Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje

Upravo je ovo ulje dobitnik prestižne nagrade Povenjak 2017. kao najbolje ulje koje se prodaje u hrvatskim trgovinama. Nagradu desetu godinu za redom dodjeljuje Udruga maslinara Paićuša iz Piska, a ovogodišnje priznanje dodijelili su nakon analize uzoraka uzetih iz hrvatskih trgovina tijekom prošle godine. Trinaest članova žirija složilo se da je Zvijezda ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje što se nudi na policama trgovina u našem susjedstvu.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori