Prekrasan dan u prirodi i doista posebno iskustvo u istraživanju i upoznavanju šumskog bilja i gljiva koje se u ovo doba godine mogu naći u obilju, možemo zahvaliti šumskom kuharu Martinu Reljanoviću i predsjednici Gljivarskog društva Kamilo Blagaić, gospođi Vesni Dujlović. Vesna je tijekom šetnje šumom sve goste uputila u tajne svijeta gljiva i učila kako raspoznati jestive od nejestivih.
Po povratku u dom, bogati šumski ulov (samo onih jestivih) Martin je pripremio u gljivarskom kotliću koji se lagano krčkao na vatri dok se aromatičan miris širio šumom. Uživalo se i u fritaji od gljiva, domaćoj travarici, slanini i čvarcima, djeca su pekla papriku na žaru, a prije rastanka svi su se osladili vrućim kestenima.
Vesna Dujlović je priredila i izložbu ubranih gljiva uz stručno predavanje o svakoj pojedinoj gljivi (ljubičastoj gljivici, raspucanoj širokoliskoj, modrikači, bisernoj muhari, sunčanici, vrganju…). Sumporuku i zelenu pupavku nikako nemojte jesti, jer to može završiti smrtonosno.
Dođite u Etnografski muzej i pogledajte izložbu „Lica gladi“, jer kakva su vremena, nikada ne znate bi li vam ovo dragocjeno znanje možda nekada i spasilo život.
Foto: Unsplash, PR