Doživjeli smo Istru na poseban način – evo naših omiljenih aktivnosti koje vrijedi iskušati
Doživjeli smo Istru na poseban način – evo naših omiljenih aktivnosti koje vrijedi iskušati

Doživjeli smo Istru na poseban način – evo naših omiljenih aktivnosti koje vrijedi iskušati

Ne pamtimo ovako visoke temperature u srpnju. Nekako se čini da smo prethodnih godina puno lakše izdržavali početak ljeta u metropoli. Ove godine je nešto drugačije, temperature se penju i do 40 stupnjeva, na otvorenom je gotovo nemoguće boraviti prije 18 sati, a klimatizirani prostori i puno tekućine su jedini spas.

Čarobni vikend u Istri

Upravo zbog svega toga, ovaj smo se vikend odlučili uputiti na kratki bijeg od stvarnosti i punjenje baterija u Istru s Mateom Frajsberger – click4chic, Lidijom Šeatović – mylittlezagreb, a cijelim putem zabavljao nas je i Mile Butorac – hungry_mile. Bili smo uvjereni kako će nam tri dana u ovoj bajkovitoj regiji pomoći da malo dođemo k sebi i odmorni prionemo tjednim obavezama koje nas očekuju. I nismo se prevarili.

Proveli smo tri dana u pitoresknom gradiću Brtonigla, u hotelu San Rocco uživali u nagrađivanim delicijama i društvu vrhunskih chefova, kušali savršena vina na svakom koraku te naučili pripremati istarske specijalitete na radionici u samom srcu maslinika. A u nastavku saznajte kako je sve počelo i što smo još sve doživjeli.

Brtonigla
Profimedia

Kako je počela naša avantura?

Budući da postoji bezbroj informacija što vidjeti i gdje odsjesti, sami se nismo mogli odlučiti između bezbroj ponuda koje možemo pretraživati danima. Ovaj put, odlučili smo da nećemo rezervirati sobu u velikom hotelu ili u apartmanu i da je najbolje da potragu svedemo na minimum. Ono što smo htjeli jest da ta tri dana iskoristimo najbolje moguće i da iskusimo sve čari Istre kako do sad nismo imali priliku.

U moru informacija, naišli smo na stranicu na kojoj možemo pronaći sve na jednom mjestu. Na stranici Priceless.com bacili smo oko na najnovija ljetna iskustva kako bismo pronašli nešto za sebe. I zbilja jesmo – upravo smo u Istri pronašli posebne aranžmane u malom obiteljskom hotelu San Rocco u Brtonigli i kulinarsku radionicu u mjestašcu pored Medulina, u idiličnom masliniku. Na platformi smo vidjeli da su oba iskustva fokusirana na gastronomski aspekt našeg najvećeg poluotoka, a nama se upravo to činilo kao izvrsna ideja kako provesti ljetni vikend – uz kušanje istarskih delicija, vrhunskih vina i maslinovih ulja, s dozom učenja o pripremi tradicionalnih jela, ali i uz nezaobilazno opuštanje uz bazen i sunce.

San Rocco
Foto: Lidija Šeatović

Družili smo se s nagrađivanim chefovima i preko ušiju se zaljubili u hotel San Rocco

Subotnje jutro se činilo idealnim za put prema Brtonigli. Čim smo ugledali pitoreskno mjesto koje će sljedeća tri dana biti naš dom, znali smo da je ovaj put bio savršena odluka. Na ulazu nas je dočekao Teo Fernetich, vlasnik hotela i renomirani chef, i poželio nam ugodan boravak na njihovom predivnom imanju.

Uz tradicionalno uređene sobe iz kojih, u drugačijim okolnostima, vjerojatno ne bismo niti izašli, dodatni moment iznenađenja dogodio se kad smo u sobama ugledali posebno pismo dobrodošlice, s detaljnim planom naše avanture, set maslinovih ulja koja također proizvodi obitelj Fernetich te kuharicu s vrhunskim svjetskim receptima – među kojima je i jedan iz restorana hotela San Rocco.

San Rocco
Foto: Lidija Šeatović

Nakon divne dobrodošlice, uputili smo se na kulinarsku radionicu s glavnom cheficom restorana hotela San Rocco. U malenoj studio kuhinji dočekala nas je Floriana Ružić, glavna kuharica koja nas je naučila kako u restoranu uspijevaju savršeno spojiti fine dining s tradicijom, a pri tome za svoje menije iz godine u godinu dobiti i Michelinova priznanja. S Florianom smo imali priliku pripremiti dva jela koja su dio njihovog najnovijeg degustacijskog menija – raviole punjene ribom u umaku od brodeta i ljetnu juhu od rajčice s tikvicom i skutom.

Svaki korak smo pomno pratili i Floriani pomogli u pripremi, a okus koji je uslijedio bio je neopisiv. Uz kombinaciju s bijelim vinima i pjenušcem te pogledom na predivno imanje, San Rocco nam je postao omiljeno mjesto koje ćemo svima preporučiti. Nakon jela, otišli smo u obilazak vrta koji je uistinu pravi mali raj.

Vinarija Coronica

Kratki predah uz svježe domaće voće prethodio je našem sljedećem odredištu – vinariji Coronica koja se nalazi u malenom mjestu Koreniki, desetak minuta vožnje od Brtonigle. Vinarija nas je očarala na prvi pogled. Moderno zdanje koje je istovremeno oličenje tradicije ovog malenog mjesta mamilo nas je da uđemo i saznamo što se sve ondje krije.

Vinarija Coronica
Foto: Matea Frajsberger

Dočekala nas je plata istarskih proizvoda, sira, pršuta, kobasica, vrhunsko maslinovo ulje uz koju smo započeli svoju degustaciju. Započeli smo svježom malvazijom koja je bila savršeno osvježenje nakon čitavog dana, zatim je uslijedila macerirana Gran Malvazija koja nas je oduševila svojom zlatnožutom bojom i punoćom okusa, pa crvena vina – Grabar, kupaža merlota i cabernet sauvignona te Gran Teran na koji su posebno ponosni. To nam je bilo sasvim dovoljno da se odmah uputimo u dućan i osiguramo si nekoliko butelja kojima ćemo iznenaditi najmilije.

Uskoro nam se pridružio vlasnik Moreno zajedno sa svojom suprugom Suzanom i kćeri Serenom. Nismo očekivali da će nam se pridružiti, pa smo iskoristili priliku i saznali sve o njima, njihovoj ljubavi prema vinu i vrhunskoj kapljici koja osvaja svjetska priznanja. Malo je za reći koliko su nas ovi ljudi oduševili. Njihovo zajedništvo i povezanost moglo se opipati, i zapravo nam je to bilo dovoljno da shvatimo zašto su toliko uspješni. Iako nisu opterećeni time tko će nastaviti njihov obiteljski posao te potiču svoju djecu da se u životu bave s onim što ih čini sretnima, Serena nam je otkrila da je upravo upisala studij enologije u Udinama i da se veseli roditeljima vrlo skoro značajno pomoći u poslu, a ponajviše primjenom najnovijih trendova u marketingu.

Coronica, Moreno Coronica sa suprugom Suzanom i kćeri Serenom
Foto: Matea Frajsberger

Povijest obitelji duga 700 godina

Nakon toga, otišli smo u kratak obilazak podruma gdje smo saznali sve o povijesti ove obitelji duge 700 godina. Kušanje smo završili i emotivnim trenutkom – podijelili su s nama čašu Ottaviana, vina koje još nisu pustili na tržište, a koje je vlasnik Moreno nazvao u čast svome ocu od kojeg je naučio sve što primjenjuje i danas.

Uz vrhunsko maslinovo ulje koje nam je vlasnik poklonio (koje je moguće kupiti isključivo u njihovom dućanu u vinariji) te bocu pjenušca, uputili smo se natrag u San Rocco. Kažu da je najveća čast kad vinar svoje vino pokloni, pa smo zaista bili počašćeni i puni dojmova stigli u hotel.

Nakon kratkog predaha i večere u još jednom restoranu obitelji Fernetich, Primizia Food & Wine, nekoliko minuta pješice od hotela, napokon smo mogli odmoriti u predivnim sobama u kojima smo se osjećali kao u seriji Dinastija.

Coronica
Foto: Matea Frajsberger

Eat Istria – naučili smo kuhati istarske specijalitete

Nedjelja je pak bila rezervirana za Pulu. Domaćin naše sljedeće avanture bio je Nikola Pezić koji s Goranom Zgrablićem već godinama drži kulinarske radionice u studio kuhinji u masliniku nedaleko Medulina. Nikola nam je objasnio zašto smo se našli u Puli, a ne u Medulinu. Naime, on uvijek sa svojim gostima voli otići po namirnice koje su potrebne za pripremu jela. Tamo smo se dogovorili da ćemo prije kuhanja isprobati domaći pršut i sir uz njihovo domaće maslinovo ulje, aceto balsamico i masline te pripremiti meni u četiri slijeda – svježu salatu od domaćeg povrća, domaće fuže s tartufima, padelu i skutu s voćem za desert.

Eat Istria, Nikola Pezić
Foto: Lidija Šeatović

Naš je sljedeći korak bio na pulskoj tržnici pronaći sve što nam treba. Kad smo pribavili sve sastojke, Nikola nas je odvezao na imanje. Malena kućica među drvećem maslina za dvije sekunde je postala naša ljetna kuhinja i gastro avantura je počela. Započeli smo s brunchom jer je već nekoliko sati prošlo od doručka i morali smo skupiti snagu za cjelodnevnu pripremu menija.

Brunch nam je bio savršen za upoznavanje s Nikolom koji nam je ovom prilikom otkrio kako su i on i njegov partner Goran, iako Zarepčani koji svoje „kaj“ ne mogu sakriti, i pravi Istrijani koje danas znaju svi u Medulinu.

Priprema istarskih delicija

Nakon ugodnog razgovora, počeli smo s pripremom padele – tradicionalnog jela s povrćem i janjetinom za koje smo se odlučili da bude naš glavni slijed. Kad se padela počela krčkati, uslijedila je priprema fuža. Zamijesili smo tijesto, svi se okušali u svakom koraku pripreme jer je većini upravo ovo bio prvi susret s pripremom domaće tjestenine.

Moramo priznati da nas je možda najviše zanimalo kako ćemo pripremiti umak za tjesteninu od tartufa. Svježe tartufe naribali smo i bacili na tavu zagrijanu maslacem. Nakon nekoliko minuta, dodali smo malo vode od kuhanja pašte, malo soli i papra, ubacili naše fuže i jelo je bilo gotovo. Nikad nismo imali priliku jesti jedno od najistaknutijih istarskih jela pripremljeno na ovaj način – a po prvi put smo bili sigurni kako je rađeno isključivo sa svježim tartufom, bez ikakvih dodataka.

Eat Istria
Foto: Lidija Šeatović

Pašta je bila ukusna, a za to vrijeme i naša padela bila je pri kraju. Meso se u potpunosti raskuhalo, pripremili smo krumpir sa strane i uživali u našem sljedećem slijedu. Meso i povrće su se topili su ustima, a mi smo bili ponosni na još jednu deliciju koju smo po prvi put pripremili.

Svježa domaća skuta s kruškama i suhim grožđicama bio je naš desert. Pripremili smo ga u svega desetak minuta, a savršenstvo okusa ne možemo prepričati. Naš domaćin potrudio se svaki slijed upariti s vrhunskim istarskim vinima, pa smo i ovom prilikom kušali sve od svježe malvazije, maceriranih bijelih vina, terana te se zasladili desertnim vinom za kraj.

Savršeni degustacijski meni u restoranu San Rocco

Treći dan naše istarske avanture započeli smo doručkom u miru i uživanjem u jutarnjem plivanju. Čar ovog hotela jest u tome što se sastoji od samo 13 soba, pa, i kad je potpuno popunjen (a to je gotovo čitavu sezonu) gužve nema, mir je zagarantiran, a osoblje vam je u potpunosti posvećeno u svakom trenutku. Nakon tri dana ovdje, zaista smo se osjećali kao dio njihove obitelji. Ljubaznost i prijateljski pristup svih ljudi s kojima smo se ovih dana susreli, zaista je nešto što nam je boravak u Istri učinilo nezaboravnim.

 

San Rocco
Foto: Lidija Šeatović

Budući da nismo imali priliku kušati degustacijski meni restorana do posljednjeg dana, odlučili smo zadnje sate naše gastro avanture provesti upravo na ručku. Istarski njok od skute, juha od rajčice, kozice na dva različita načina te najbolji tiramisu koji smo ikad kušali bili su na našem meniju, a vina su se stapala uz ove okuse.

Jedva smo se odlučili krenuti prema Zagrebu, a u još jedan radni tjedan uplovili smo kao nikad do sad – odmorni, opušteni i puni dojmova o kojima ćemo još dugo pričati.

San Rocco
Foto: Lidija Šeatović
San Rocco
Foto: Lidija Šeatović
San Rocco
Foto: Lidija Šeatović

Svoje sljedeće nezaboravno iskustvo pronađite na Priceless.com

Iskustva koja smo prošli vikend imali priliku isprobati dio su Mastercardove iskustvene platforme Priceless.com, a kreirana su u suradnji s partnerima Stories, Unique Croatian Hotels i Eat Istria.

Platforma Priceless.com nudi niz različitih iskustava prezentirajući diljem svijeta ono najbolje od naše zemlje. Upravo među tim jedinstvenim iskustvima, kreiranima posebno za korisnike Mastercard® kartica, baš svatko može pronaći nešto za sebe – bilo da se radi o gurmanima željnima novih gastronomskih doživljaja i vještina, avanturistima koji obožavaju prirodu, zaljubljenicima u stjecanje novih znanja koje nam donosi digitalna tehnologija ili onima koji se jednostavno žele odmoriti na manje uobičajen način.

Foto: Profimedia, Lidija Šeatović, Matea Frajsberger, Instagram Mile Butorac

Učitati još
Zatvori