Proljeće samo što nije, a topliji dani za mnoge znače i – nova putovanja. Skandinavija je posebno popularna destinacija u proljetnim danima, budući da turisti uglavnom izbjegavaju teške zime sjevernih država. Na našem travel radaru je, ovoga puta, glavni grad Švedske, Stockholm. Ako ste upoznati s terminom Scandi-cool, nije potrebno puno dodati. Stockholm je poznat kao grad izvrsne mode, muzeja, parkova i kvalitetnog stila života, a Stockholm obiluje dobrim kafićima i restoranima. Pronašli smo jedan koji ne smijete propustiti – u pitanju je restoran Solen.
Scandi interijeri
Restoran Solen je vrata otvorio u proljeće 2023. i odmah postao hit. Solen (u prijevodu, sunce) je projekt kuhara Adama Dahlberga i Albina Wessmana. Ovaj duo stoji i iza restorana Adam/Albin koji je nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Solen se nalazi u Stakthusu gdje gastro scena cvjeta. Već s ulaza, Solen se ističe kao cozy mesto – eksterijer je sav u drvetu, prostran – i s brojnim stolovima u dvorištu, idealnih za predstojeće toplije dane.
Interijer je prostran i impresivan. Mnoštvo sekcija i različitih stolova garantira da će svaki esteta naći sebi idealno mjesto, a večernji termin posebno je romantičan – jesmo li već spomenuli da je moguće popiti čašu vina pored kamina? Pored manjih i intimnijih stolova, postoji i veći community stol u barskom stilu, idealan za veće grupe ljudi ili opušteniju varijantu uživanja u obrocima. Kuhinja je dizajnirana u open kitchen konceptu, te možete promatrati kuhare kako pripremaju vaša jela. Na sve ovo, Solen je i restoran koji je pet-friendly!
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
What’s on the menu?
Iako je Solen prilično mlad restoran štokholmske gastro scene, to ne umanjuje njegov značaj, a svakako ne i kvalitetu. Istaknut kao restoran s po mnogima najboljim biftekom i (naravno) izvrsnom morskom hranom, Solen je must-visit mjesto za sve hedoniste.
Na inovativnom meniju smo pronašli svašta – od tradicionalnih, do modernijih jela, od bifteka – do baba ganoush i humusa. Solen nudi i ručno rađene paste i pizze spremljene u drvenim pećima, za ljubitelje talijanske kuhinje. Iako je ponuda raznolika za vegetarijance, na meniju smo pronašli i klasična jela poput grilanog mesa i tartara. Za desert preporučujemo neodoljivi crème brûlée poslužen s datuljama i lješnjacima.
Osvrnimo se i na kartu pića – jedan od highlighta ovog restorana. Solen nudi signature koktele, poput margarite od dinje, Ginswaya i Duckerite – margarite serviranoj u posudi u obliku patke. Tu je i bogata vinska karta koja se odlično uklapa uz biftek s maslacem od pistacije ili pak sticky toffee puding. Dobar apetit je must kada posjećujete Solen!
Članak je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram @solen_sthlm