Pred nama je produženi vikend koji će mnogi iskoristiti za odlazak nekamo na izlet. Ako ste među onima koji su u petak uzeli dan godišnjeg, onda znate da na raspolaganju imate četiri dana pa vjerujemo da ste već isplanirali kamo ćete pobjeći na kratki odmor. Ako pak još uvijek nemate ideju gdje se zaputiti, Istra je uvijek dobra ideja. Najavili su uglavnom sunčano i toplo vrijeme, idealno za istraživanje istarskih gradova i svega onoga što oni nude. Vinarije, restorani, lokalni specijaliteti uz uživanje u prirodnim ljepotama našeg najvećeg poluotoka Istru čine savršenom lokacijom za bijeg od užurbane svakodnevice. U nastavku donosimo prijedloge koje će vaš vikend u Istri učiniti nezaboravnim!
Obiđite istarske gradove
Od unutrašnjosti do obale, istarski gradovi osvojit će vas svojim šarmom, a svaki ima nešto po čemu je poseban. Pronađite smještaj u jednom od njih, a zatim se autom zaputite u obilazak svega onoga što vas zanima. U Rovinju ćete pronaći sve što vam treba za zaokruženi boravak, od hotela, restorana i kafića, povijesnih znamenitosti do plaža na kojima se možete sunčati i kupati. Motovun je vjerojatno najatraktivniji istarski gradić koji plijeni pažnju svojim prirodnim ljepotama i osvaja gastronomskom ponudom. Pitoreskni Grožnjan osvojit će vas svojim uskim, srednjovjekovnim ulicama i šarenilom galerija i ateljea… Tu su još i Novigrad, Pula, Bale, Labin, Umag, Fažana… Svaki je vrijedan posjeta i, ako ništa drugo, kratke šetnje.
Nedavno smo pisali o najpoznatijim prirodnim i kulturnim atrakcijama po kojima je Istra poznata pa vam možda posluži kao vodič gdje što vidjeti. Članak možete pronaći ovdje.
Uživajte u gastronomskom iskustvu
Tartufi, maslinovo ulje, razne vrste sireva, istarski pršut, tjestenine i vino – Istra je pravi raj za gastroljupce! U nastavku smo sastavili kratki popis nekih od najboljih istarskih restorana, vinarija i proizvođača maslinovog ulja, a na vama je da pronađete svog favorita i uživate u vrhunskim istarskim delicijama!
Restorani i konobe
Ako ste ljubitelj tartufa, onda se zaputite u mjesto Livade koji je dom istarskog tartufa, i u restoran Zigante koji je potpuno posvećen kreiranju jedinstvenih jela s tartufima.
U Rovinju, pokraj crkve svete Eufemije, pronaći ćete restoran Monte koji je nositelj Michelinove zvjezdice. Na ovoj jedinstvenoj lokaciji susreću se lokalna tradicija i inovativna kuhinja, u okružju srčanosti i elegancije.
U srcu starog grada Rovinja, s pogledom na more, stijene i otočić Sv. Katarine, restoran La Puntulina je uistinu posebno mjesto za uživanje u gastronomskoj ponudi. Posjeti restoranima na obali obavezno bi trebali uključivati morske specijalitete, tako da ih nemojte zaobići ni ovdje.
Restoran Marina u Novigradu idealno je odredište za ljubitelje morske hrane. Budući da se kuha ono što toga dana podari more, u Marini se nude isključivo degustacijski meniji od četiri, šest ili osam slijedova.
Još jedno mjesto koje se isplati posjetiti u Novigradu ako ste ljubitelj svježe jadranske ribe je restoran Damir & Ornella. Mediteranski Sashimi naziv je koji su supružnici Damir i Ornella dali pripremi svojih jela – jednostavan način koji ribi daje mogućnost da se iskaže u najboljem svjetlu. Sve se bazira na sirovoj ribi koja se filetira pred gostima te se dodaju začini istarskog podneblja.
Restoran San Rocco u Brtonigli se osim brojnim priznanjima može pohvaliti i modernom kuhinjom koja pazi da tradicionalna istarska jela budu prezentirana onako kako zaista zaslužuju – od najboljih namirnica iz kontroliranog uzgoja, ali i uz San Rocco maslinovo ulje te vinski ocat. Njihovi sezonski degustacijski meniji najbolji su način da u potpunosti doživite gastronomsku jedinstvenost Istre.
U dolini rijeke Arglie, ispod momjanskog kaštela, smjestila se obiteljska konoba Stari podrum, na mjestu prve istarske tvornice likera. Ovaj obiteljski restoran će vas oduševiti tradicionalnim receptima i ugodnim ambijentom. Već pri ulasku osjetit ćete opuštajuću domaću atmosferu i prekrasne mirise koje otvaraju apetit. Uvijek ćete biti dočekani s velikim osmijehom, ali zbog nevelikog prostora, poželjno je najaviti se ranije.
U restoranu San Servolo u Bujama možete kušati brojne poznate specijalitete istarske tradicionalne kuhinje, poput tartufa, divljih šparoga, boškarina, janjetine, pršuta i domaćeg sira. Ipak, temelji njihove gastro ponude su mesni specijaliteti i recepti koji uključuju pivo. Uz hranu nemojte zaboraviti kušati San Servolo pivo.
U središnjoj Istri, u Tinjanu, možete jesti u konobi Danijeli u kojoj ćete uživati u tradicionalnim istarskim jelima. Specijalitet koji morate probati je domaća tjestenina s mesom boškarina, vrganjima i sezonskim proizvodima.
Vino i maslinovo ulje
Vinarija Kozlović u Momjanu svakako treba biti na vrhu vaše liste otkrivanja vina u Istri. Vinarija se nalazi na idiličnoj lokaciji s pogledom na vinograd te jednom kada ju posjetite, uvijek ćete se htjeti vratiti. Osim kušanja vina, postoji i mogućnost obilaska podruma.
Vinska priča u obitelji Markežić i vinarije Kabola počela je svoju radnju još daleke 1891. godine sa Momjanskim Muškatom. Od tada pa do danas vinarija je oblikovala vlastiti prepoznatljivi stil pod brendom Kabola, što je zapravo i nadimak obitelji. Smještena na pitoresknom brdu, okružena vinogradima, ovo kameno, tradicionalno istarsko zdanje donosi romantičan ugođaj te vrhunski vinski i gastronomski doživljaj za nepce.
Osim vrhunskih jela, Meneghetti Wine Hotel & Winery nudi pojedinačne ili grupne vođene programe kušanja vina u kušaonici unutar vinarije. Ako vam se posebno svidi neko od vrhunskih vina Meneghetti ili Kuće Glavić, u kušaonici možete kupiti pojedinačne boce ili setove pakirane u ručno izrađene drvene kutije.
Trapan je mlada vinarija koja od 2005. godine stvara fina i elegantna vina, odmah prepoznatljiva s posebnom mediteranskom notom. Njihov Food & Wine Station posjetiteljima omogućuje potpuno i zaokruženo iskustvo uživanja u kvalitetnim Trapan vinima i vrhunskim kulinarskim specijalitetima. Posebno osmišljen meni temeljen je na sezonskim namirnicama i lokalnim proizvodima. Dolazak je potrebno prethodno najaviti telefonom.
Agrolaguna poznata je istarska tvrtka koja se bavi uzgojem maslina i vinove loze te proizvodnjom vrhunskih vina i maslinovih ulja. Najzanimljiviji dio vinarije svakako je barique hala u kojoj se u masovnih hrastovim bačvama čuva preko 100 tisuća vrhunskog crnog vina linije Festigia.
Obitelj Chiavalon iz Vodnjana je najnagrađivaniji proizvođač ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Hrvatskoj, a njihovo je Ex Albis maslinovo ulje uvršteno među top 25 ekstra djevičanskih maslinovih ulja na svijetu iz ekološkog uzgoja. Za posjetitelje je obitelj Chiavalon osmislila nekoliko zanimljivih programa obilaska njihovog gospodarstva u kojima ćete se kroz šetnju maslinikom pobliže upoznati s proizvodnjom ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a u sklopu specijalizirane kušaonice naučit će vas kako pravilno kušati i prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dolazak možete rezervirati ovdje.
Odmorite se od svakodnevice
Istra nudi toliko toga da je jednostavno nemoguće sve nabrojati. Četiri dana istraživanja istarskih gradova, njihovih prirodnih i kulturnih ljepota te uživanje u lokalnim delicijama bit će vam sasvim dovoljno da se odmorite od inače užurbane svakodnevice i napunite baterije za novi radni tjedan. Do nekog idućeg posjeta jer u Istru ćete se sigurno ponovno poželjeti vratiti…
Foto: Unsplash, Aldin Ligonja, Instagram