Iako samo što nismo zakoračili u studeni, vrijeme je više ljetno nego jesensko pa umjesto da se grijemo kod kuće uz toplu dekicu i omiljeni topli napitak, slobodno vrijeme provodimo vani. I ovaj vikend će temperature biti idealne za izlet na otvorenom, a mi vam u novoj rubrici Gdje za vikend ovoga puta preporučujemo Rovinj. Gdje odsjesti, što pojesti i kakva vas događanja čekaju ovog vikenda u Rovinju i njegovoj okolici, doznajte u nastavku.
Smještaj s pogledom
Grand Park Hotel je najnoviji luksuzni hotel u Rovinju, otvoren u travnju ove godine. Smješten na obali uz mirisnu borovu šumu, s pogledom na otok Sv. Katarina i šarmantnu staru jezgru grada, ovaj su elegantan hotel dizajnirali poznati talijanski arhitekt Piero Lissoni i hrvatski arhitektonski studio 3LHD. Na šest katova hotela možete uživati elegantnim sobama i apartmanima, kušati jela u nekoliko restorana, kupovati u ekskluzivnim buticima i opustiti se u senzacionalnom Albaro Wellness&Spa. Uz pogled na more i grad, sve sobe imaju prostrane terase sa zelenim vrtovima, a njih 53 imaju i manje hidromasažne bazene. Od svečane večere do jednostavnih grickalica ili osvježavajućih pića, u Grand Parku se sve poslužuje na najvišoj razini. Grand Park nudi sedam restorana i barova, pa ako ništa drugo, uvijek možete ovdje svratiti na kavu i uživati u spektakularnom pogledu.
Šarmantni boutique hotel Melegran smješten je u povijesnoj jezgri grada, a otvoren je prošle godine. Rasprostire se na tri kata, a interijer mu je uređen šarenim, udobnim namještajem inspiriranim toplim bojama Rovinja i gradskim simbolom, melegranom. Naime, melegran na istarskom dijalektu znači šipak, koji je jedan od simbola Rovinja. U prizemlju se nalazi bar u koji možete navratiti kako bi upili atmosferu mjesta.
Prvo na ručak pa na kavu i sladoled
U srcu starog grada Rovinja, s pogledom na more, stijene i otočić Sv. Katarine, restoran La Puntulina je uistinu posebno mjesto za uživanje u gastronomskoj ponudi. Posjeti restoranima na obali obavezno bi trebali uključivati morske specijalitete, tako da ih nemojte zaobići ni ovdje. Ako pak volite sushi, produžite malo dalje od Puntuline gdje se smjestio se El Bugadur, kao kombinacija japanskih formata i istarskih okusa.
Nakon što ste se dobro najeli, preporučujemo odlazak na kavu u Mediterraneo bar. Mediterraneo se smjestio u posljednjem redu kuća do mora koje čine poznatu rovinjsku vizuru. To ovom šarmantnom baru daje izlaz na stijene, kao i fantastičan pogled na more. Preko dana uživajte u kavi, a navečer svratite na koktel. No, prije koktela svakako probajte najbolji sladoled u gradu u slastičarnici Gelateria Italia.
Posjetite jedinstveni gourmet event
Rovinj i Vrsar su do 15. studenog domaćini prvog izdanja gourmet eventa Tradizione a tavola: viècie riciète da màr. Ovaj jedinstveni event počiva na tradicionalnim jelima iz knjige Recepti kuće o Batani i predstavlja veliki doprinos nastojanjima da se mladi uključe u procese očuvanja nematerijalne kulturne baštine i da se kulinarska znanja, godinama njegovana unutar lokalnih obitelji, podijele sa zajednicama diljem svijeta kroz koncept pripreme rovinjskih recepata: Kako je dela nono, a Kako dela unuk. Za vrijeme trajanja eventa 11 restorana iz Rovinja i Vrsara nude posebno osmišljene menije pod nazivom Kako je dela nono i Kako dela unuk. Ovi se meniji nalaze u zanimljivoj knjižici koja je istovremeno i kuharica s receptima gdje su nono i unuk, svaki na svoj način, pripremili desetak starih i možda već zaboravljenih recepata te kreirali jela s namirnicama ulovljenim uz pomoć batane, tradicionalnog rovinjskog ribarskog plovila ravna dna.
Posjetitelji mogu birati žele li kušati meni po recepturi nona ili unuka, a u bogatom izboru pronaći će se, između ostalog, i brodet od svježe ribe, rižot s rakovima, domaća juha od divljeg brancina, fritto misto dnevnog ulova i istarski bokuni s domaćim kobasicama i istarskim pršutom. Kako uz ukusne zalogaje ide i dobra kapljica, gosti u sklopu menija imaju prilike kušati i autohtona istarskih vinara. Restorani, partneri gourmet eventa Tradizione a tavola: viècie riciète da màr, dali su svoj doprinos ovom eventu i nastojanjima očuvanja tradicijske kuhinje pa sve menije u restoranima nude po jedinstvenoj cijeni od 150 kn. Restorani koji sudjeluju u ovom prvom izdanju su: Orca, Jure, Maslina, Kantinon, Dream, Calisona, Rio, La Perla, Spacio Grota, Kod Luce i Dvi palme.
Foto: Grand Park Hotel, The Melegran, Unsplash, Instagram, Facebook, PR