Anđela Rončević, naša poznata influencerica i njen dečko, Matej Zlopaša, također influencer i fotograf, redovito nas oduševljavaju savršenim fotografija sa svojih putovanja svijetom. Između obaveza koje imaju kod kuće, uvijek pronađu vremena za “još jedno” putovanje. Zajedno su tako posjetili Dubai i Abu Dhabi, Rim, Havaje te razna druga mjesta diljem Amerike. Posljednja destinacija na koju su se uputili bila je prekrasna Budimpešta.
Anđela nam je otkrila čime ih nove destinacije mogu oduševiti i kako odabiru mjesta na koja će putovati, te naravno, kako su se ovih dana proveli u Budimpešti. U nastavku saznajte koja mjesta u Budimpešti vrijedi posjetiti, gdje pojesti najbolji doručak, ručak i večeru, te kako na putovanjima uloviti najljepše fotke.
- Ti i Matej, koliko vidimo po društvenim mrežama, zaista puno putujete i otkrivate najčarobnije kutke svijeta. Kako odabirete nove destinacije? Čime vas nova mjesta mogu iznenaditi i osvojiti?
Iako ne razmišljam na takav način, često nam ljudi kažu ‘ma vi samo putujete’. To se nekako saživjelo s nama i stvarno nemamo mira na jednoj lokaciji duže vrijeme. Više smo počeli putovati nakon Work&Travel programa u sklopu kojeg smo kroz ovih nekoliko godina obišli dobar dio Sjeverne Amerike. Tu su nam letovi od 10-11 sati postali nekako normalni i sad nam se puno lakše odvažiti i na ova kratka, vikend putovanja. Nove destinacije, ako su kraće, biramo spontano. Budimpeštu smo doslovno ‘isplanirali’ dan prije jer smo vidjeli da je dobro vrijeme i to je bilo to, sve ostalo smo istraživali u hodu.
Naravno, kada se radi o nekoj skupljoj i daljoj destinaciji, tu ipak planiramo malo duže jer želimo maksimalno iskoristiti sve dane koje imamo pred sobom. Najviše me iznenade lokacije koje nisu slične našoj zemlji i kulturi, tu punim baterije, upijam, osjećam i nekako ‘upalim’ sva osjetila. Naravno, ne mogu uvijek ići na daleka putovanja zbog svih obveza koje imam u Zagrebu, ali zato dobro posluže ova vikend putovanja koja opet na neki svoj način napune baterije. Ustvari, sve je dobro čim malo promijeniš rutinu i okolinu, ali ako mogu birati, onda su to definitivno kulture koje se totalno razlikuju od svega čime smo okruženi.
- Možeš li nam otkriti koje vam je putovanje do sada ostalo u najposebnijem sjećanju?
Nadam se da mogu dva. Havaji bi bili prva destinacija jer zaista jesu tako čarobni kako svi pričaju. Imaju i neku posebnu, izmiješanu kulturu, prašume, najljepše plaže, kišu, sunce, vulkane… Tamo sam se i odvažila na neka iskustva koja sam mislila da nikad neću, a to su skok iz aviona s 4000 metara nadmorske visine i plivanje s morskim psima bez kaveza. Vjerujem da ne bih pristala na to da sam bila negdje drugdje, ali tada me nosila neka posebna energija. 🙂
Druga destinacija bi bio Maroko koji sam posjetila sa sestrom prije nekoliko godina i opet, toliko dojmova koji su se urezali negdje duboko u svaki dio mene… Putovanje do Sahare preko Atlasa gdje nas je dočekala snježna oluja, a Marokanci ne znaju što su zimske gume, izmjena svih godišnjih doba u 7 dana, posjet nomadskoj obitelji koja živi doslovno u sred ničega u maloj pješčanoj kućici, a najsretniji su ljudi koje sam srela… Noćenje u Sahari iznad koje je najzvjezdanije i najljepše nebo koje sam ikada vidjela i buđenje na još ljepši izlazak sunca… Ovo su dva potpuno različita iskustva, ali definitivno su ostavila dubok trag na meni.
- Nedavno ste posjetili Budimpeštu; što vas se najviše dojmilo u tom gradu? Dobra hrana, kulturne znamenitosti ili generalno zabava i provod?
Cijela vibra u gradu je wow! Grad je baš živ i sve je puno ljudi. Cijene su niže nego u Zagrebu što nas je isto ugodno iznenadilo. Kad je o gastro doživljaju riječ i tu je ponuda baš raznolika i jako se trude da im ostavite dobru recenziju tako da smo imali baš pozitivna iskustva na svim mjestima koje smo obišli. Cjelokupan dojam je baš pozitivan!
- Vaša putovanja uvijek su obilježena na prekrasnim fotografijama. Koliko planiranja, truda i vremena stoji iza svake fotografije? Koliko je sama Budimpešta fotogenična?
Prvo, hvala na komplimentu! Ponekad se baš potrudimo tako da dođemo već na izlazak sunca ako se radi o lokaciji koja je baš turistička i privlači puno ljudi, a ponekad su to random fotke jer nekako smo navikli fotkati svaki korak. Srećom, oboje uživamo u tome pa nema ljutnje, već nam oboma to nekako prirodno dođe i nekako uvijek na kraju imamo puno materijala za podijeliti. Svakako, na lokacije s kojih želite imati lijepe fotke dobro je obići ili rano ujutro ili pred zalazak jer su tada boje najljepše i fotke će ispasti puno bolje.
- Koje biste lokacije izdvojili kao one koje se nipošto ne smiju zaobići na putovanju u Budimpeštu?
Definitivno Fisherman’s Bastion, Citadella, njihov popularni most (koji je trenutno u obnovi kao i Citadella), Bazilika sv. Stjepana na koju se može i popeti, njihova poznata Opera House oko koje smo okinuli super fotke, ali nismo bili unutra, Karavan street food, šetnica uz Dunav kraj koje prolaze poznati žuti tramvaji, zgrada parlamenta, ali nama je bila čarobna noću. Došli smo sa suprotne strane Dunava koja gleda ravno na parlament i samo uživali u pogledu. I zadnje, Szimpla Kert tržnica koja nedjeljom otvara svoja vrata kao takva, a inače je noćni klub.
- Kako vam se svidjela mađarska hrana; postoji li neki specijalitet ili restoran koji vas je oduševio i koji biste nam preporučili da isprobamo/posjetimo?
Naravno! Doručak u Cirkusz Cafe, u kojem ćete sigurno naići na veliki red, ali vrijedi pričekati! Ručak u predivnom TwentySix-u koji je kao da ručaš u botaničkom vrtu, a služe doručak, ručak i večeru. I definitivno street food restoran Bors Gasztro Bar koji je neka nova dimenzija streetfooda. Poznati su po juhama i baguettima i sve je izvrsno. Ocjena 4.8 na gotovo 5000 recenzija govori sama za sebe. Naravno, vrijedi probati i njihove tradicionalne specijalitete kao što su chimney cake, gulaš ili lángos.
- Imate li u planu posjetiti još neke destinacije u ovoj godini – ako da, koje?
Imamo, ali ne možemo se odlučiti gdje bismo točno. Istražujemo krstarenja, Sejšele, Bali. Još ništa nije točno dogovoreno zbog blagdana i obveza, ali čim uskladimo termine ćemo nešto bukirati.
Foto: Anđela Rončević, Matej Zlopaša