S prvim nagovještajima jeseni kreće jedna nova opsesija. Donedavno je bila rezervirana uglavnom samo za SAD (i zemlje u kojima je prisutan Starbucks), ali sve je popularnija u cijelom svijetu. Radi se o pumpkin spice latte odnosno kavi s dodatkom muškatne tikve i začina koja je neformalno proglašena službenim pićem jeseni.
Svi vole pumpkin spice latte
Napitak je dio sezonske ponude poznatog lanca kafića i vraća se svakog rujna. Postalo je sinonim za sve one čari koje donosi jesen i zato je tako obožavan. Asocira na sunčani jesenski dan i sve njegove boje, a začini podsjećaju na toplinu doma. Kombinacija okusa koja uključuje mliječne masti, šećer, kavu, cimet, klinčić i muškatni oraščić posebno je privlačna okusnim pupoljcima zbog čega ćemo žudjeti za još jednom dozom. Kao da izaziva ovisnost zbog čega Starbucksu vrtoglavo poraste promet čim tzv. PSL stave u prodaju.
I zaista je fino, pogotovo ako kod kuće napravite domaću varijantu.
Pumpkin spice latte možete napraviti i kod kuće
S obzirom da do najbližeg Starbucksa ipak treba potegnuti, a domaći kafići vjerojatno će pričekati listopad da krenu s posluživanjem, ovu finu kavu možete napraviti i kod kuće. Recept će biti čak i bolji od onog u kafiću jer ćete sa sigurnošću znati da ste koristili kvalitetne sastojke, a ne raznorazne ekstrakte.
Sastojci (za dvije šalice):
šalica skuhane kave (jačine i vrste po izboru)
šalica mlijeka
2-3 žlice pirea od muškatne tikve*
1-2 žlice javorovog sirupa (regulirajte količinu po želji)
mješavina začina**
mrvica ekstrakta vanilije
*Pire od muškatne tikve
Presijecite tikvu na pola i očistite od koštica. Stavite peći na 200 stupnjeva, pa kad omekša uklonite koru i smiksajte meso u blenderu do konzistencije pirea.
**Mješavina začina (koju možete pospremiti da stoji u staklenki)
4 žlice cimeta
2 žličice muškatnog oraščića
2 žličice đumbira
1 žličica pimenta
1 žličica klinčića
Priprema:
Skuhajte kavu omiljenom metodom te razdijelite količinu u dvije šalice. U lončiću zagrijte mlijeko te mu dodajte pire od tikve, začine, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Snažno miješajte dok se ne zapjeni kako bi kava kasnije bila što kremastija i laganija pa razdijelite u obje šalice. Na vrh možete dodati šlag ili uživati i bez njega.
Foto: Pexels, Unsplash