Trend brzih, a zdravih obroka “s nogu” uvukao se u naše prostore s malim zakašnjenjem u usporedbi sa svjetskom gastro scenom, ali je bez obzira na to brzo poharao tržište. Jedan od najpopularnijih trendova u svijetu je već dugi niz godina wok jer se priprema brzo, vrlo je ukusan, a spravljen je od zdravih namirnica te baš zbog toga idealan ručak u pauzi od posla ili brzinska večera “on the go”.
Upravo je to lansiralo prvi Wok by Matija u visine te jednom od pionira woka u Zagrebu omogućilo da od malog lokala u prolazu između Ilice i Varšavske dođe do 3 uspješne wok lokacije koje svakodnevno posluju punom parom. Porazgovarali smo s Matijom o njegovim počecima, uspjehu i svim zamamnim gastro novostima koje već danas možete isprobati u njegovim restoranima.
Bio si jedan od prvih u Zagrebu koji se odlučio fokusirati samo na wok. Zašto baš wok?
Po povratku iz Londona gdje sam živio i radio u restoranima poznatim po raznim svjetskim kuhinjama, vidio sam da je taj tip hrane jako popularan, a da kvalitetnog wok obroka u Zagrebu nema pa je logičan slijed bio da otvorim gastro kutak baš tog tipa. Osim toga, moji su roditelji pokrenuli farmu s proizvodnjom domaće tjestenine i eko povrća što se savršeno uklopilo u koncept kvalitetne hrane koju sam htio ponuditi u svojem restoranu.
Koja je bila tvoja filozofija prije pokretanja restorana i je li se vizija u međuvremenu promijenila?
Moja filozofija je uvijek bila i ostala da hranu pripremamo isključivo s domaćim i provjerenim namirnicama iz domaće proizvodnje i toga se držimo. Shvatili smo da su ljudi željni ukusnih i zdravih obroka te smo s vremenom samo povećali ponudu domaćih proizvoda tako da je sada u svakom Wok by Matija lokalu moguće probati sok od bazge i đumbira te kupiti domaći sirup od bazge i domaću tjesteninu u raznim oblicima.
Wok by Matija se u kratkom roku iz malog lokala pretvorio u popularno ime na više zagrebačkih lokacija. Jesi li se nadao takvom uspjehu?
Svakako sam uložio puno truda da bih bio tu gdje jesam. Moram priznati da u početku nije bilo lako i trebalo je određeno vrijeme da od take out restorana postanemo pravi gastro kutak u kojem se gosti osjećaju ugodno, vole provoditi tamo svoje vrijeme za ručak ili večeru i mogu biti sigurni da će uvijek dobiti svježi obrok. Isto vrijedi i za dostavu koju i dalje uspješno radimo; trudimo se da sve funkcionira kako treba, da smo brzi, da su naši ljubitelji woka zadovoljni. (smijeh)
Iskreno, nisam se nadamo tolikom uspjehu, ali vjerujem da su ljudi prepoznali kvalitetu koju nudimo, da volimo to što radimo i da nam se zato vraćaju.
Što se sve nalazi na novom jelovniku koji je u ponudi?
Novost su woktellinyji – jastučići od tijesta punjeni junetinom, piletinom ili povrćem. Također nudimo i Pizzu slagalicu na koju svaki gost može staviti svoje omiljene sastojke i tako kombinirati različite okuse. Moram naglasiti da smo recepture za pizzu dobili iz pizzerije Luna Rossa na Cresu poznate po desetogodišnjoj tradiciji, a pizza majstori prošli su obuku u Italiji te spravljaju pizzu prema originalnoj recepturi iz San Marina.
Osim toga, vjerujem da će mnogi uživati i u personaliziranom woku jer je od sada moguće kreirati i wok po vlastitom ukusu i sa sastojcima po želji, uz domaću tjesteninu kao bazi jela. Tjestenina koju koristimo uvijek je svježa, a malo smo joj promijenili recepturu – koristimo mješavinu tapioke i durum brašna.
Može li se s jelovnika izdvojiti jedan wok koji je apsolutan hit među posjetiteljima?
Naši gosti zaista jako vole wokove i oni se najviše naručuju, ali u ovo kratko vrijeme otkada su u ponudi, woktellinyji su postali veliki hit! Jako mi je drago radi toga jer to znači da ljudi vole isprobavati nove stvari te da su naši noviteti na jelovniku našli svoje fanove.
Ako već niste, sve delicije Wok by Matija restorana isprobajte na jednoj od tri lokacije: prolaz Ilica 33-Varšavska 16a, Vlaška 68, Jablanska 24 na Rudešu ili naručite dostavu. Dodatne informacije i brojeve telefona potražite ovdje.
Foto: Rajna Raguž (RRvizual)