Mali Bar se ušuljao na zagrebačku gastro scenu 2012. godine smjestivši se u jednu gradsku vežu te se tamo skromno udomaćio kao jedno od omiljenih mjesta Zagrepčana (ali i turista) za opušten ručak ili večeru uz vrhunski jelovnik, djelo Ane Ugarković. Ugodan prostor, minimalistički, ali toplo uređen, odiše prijateljskom atmosferom koja vas mami, a ako u jednadžbu ubacite još i ljetnu terasu kad temperature porastu i jagode koje trenutačno tamo rastu dobijamo savršen spoj.
Ako ste i vi netremice pratili Anine emisije na malim ekranima i pokušavali sami reproducirati delicije u svojim kuhinjama onda znate da u Malom Baru možete očekivati samo najbolje. Koncept jelovnika bazira se na želji da gosti dijele svoja jela i tako svi zajedno uživaju u hrani i razgovoru, a ako nas pitate to je i najbolji mogući način za druženje, uz pokoju čašu vrhunskog vina, naravno. Najvažnije komponente odlaska u restoran tako su zadovoljene, uz zanimljiv jelovnik, vina za sljubljivanje i drage ljude, a to su gosti itekako prepoznali te se stalno vraćaju.
Ako još niste, zavirite u Mali Bar u Vlaškoj 63 i sami se uvjerite u to, a možda vas dodatno motivira naš razgovor s Anom Ugarković koja nam je otkrila motivaciju iza otvaranja restorana, koncepta jelovnika, načina na koji odabire namirnice te planovima za budućnost.
1. 2012. godine svi koji su vas pratili na malim ekranima dobili su priliku uživati u vašem vlastitom gastro prostoru. Kako je došlo do otvaranja Malog bara?
Zapravo, nisam imala namjeru otvarati nikakav lokal u Zagrebu, jer smo moj partner i ja imali plan odseliti u Istru, gdje smo još prije pet godina kupili malu kućicu, koju smo namjeravali renovirati i tamo napraviti mali restoran. Ali je jedno putovanje u Španjolsku, preciznije Baskiju, bilo presudno da počnemo razmišljati kako nama u Zagrebu nedostaje tip lokala koje smo tamo viđali – barovi u kojima se uz piće može nešto fino i pojesti.
Nekako se poklopilo da su naši prijatelji baš tada kupili ovaj prostor u Vlaškoj i ponudili nam u najam ovaj prostor gdje je sad Mali Bar. U početku je ideja bila puno jednostavnija – kafić ili bar s hranom, ali se ipak Mali Bar s vremenom razvio u pravi bistro s “konkretnom” hranom a ne samo zalogajima s kojima bi se ljudi zabavljali uz piće.
2. Vaše su emisije uvijek imale posebnu čar, kreirali ste prijateljsku i obiteljsku atmosferu u svakoj epizodi. Jeste li se trudili unijeti sličnu notu i u restoran? Ako da, gledajući goste, mislite li da ste uspjeli u tome?
Mislim da jesmo. Sami smo uređivali prostor onako kako bismo uredili svoj dnevni boravak, pa je vjerojatno i to jedan od razloga zašto se ljudi u Malom Baru osjećaju ugodno. Uz to smo pokušali izbaciti sve formalnosti koje neke restorane čine pomalo “uštogljenim”, tako da se gosti što prije opuste i posvete onom radi čega su došli – druženju i dobroj hrani.
3. Puno pažnje posvećujete interijeru, kao i hrani. Postoji li jedna zajednička crta ili ideja koja veže ove dvije stvari?
Bila nam je želja da naši gosti prihvate koncept dijeljenja hrane za stolom, što se i dogodilo. Pokušali smo u jednom spojiti tradiciju tapasa, meze i dim suma, iako naša hrana nije obavezno niti španjolska, kineska ili blisko istočna, ali ponekad imamo i jela inspirirana tim kulturama. Sagledavajući korijene takvih obroka na zapadu, dalekom i bliskom istoku vidljivo je da je takav oblik prehrane izravno proizašao iz socijalnog konteksta. ‘Veselo gastronomsko druženje’ bilo je i ideološki pokretač zamisli Malog Bara, i to ‘da način na koji se jela poslužuju potiče druženje i konverzaciju među gostima, koji nisu toliko fokusirani da pojedu cijelo jelo koje je pred njima, već da pomalo uživaju, dijeleći različite zalogaje uz piće i razgovor, bez strogih pravila i redoslijeda’. I takav način objedovanja ostaje naša trajna orijentacija.
4. Na koji način smišljate jelovnik? Radi li se tu samo o konceptu sezonskog ili je priča o jelima dublja?
Ja sam svaki dan na tržnici Dolac i to je moja glavna inspiracija. Dakle možemo reći da je koncept sezona i jednostavnost.
Namirnica je uvijek u prvom planu, i trudimo se za naše goste izabrati najbolje što se trenutno nudi. Proljeće je naravno fantastičan period jer sve dođe odjednom i tu se najbolje vidi ta posvećenost sezoni. Ali svako godišnje doba ima svoju ljepotu i sad recimo ne mogu dočekati mladi bob, pa onda u početkom ljeta mahune, trešnje, kukuruz, patlidžane, tikvice, na kraju ljeta savršene rajčice i paprike. Pokušavamo osmisliti jela koje te savršene namirnice stavljaju u prvi plan.
5. Kakvi su planovi za budućnost Malog bara?
Nastaviti baš ovako kako radimo i stalno dizati kvalitetu. Imamo veliku odgovornost prema našim gostima zbog kojih smo tu i to je nešto što si svaki dan ponavljamo. Voljela bih da u budućnosti sve namirnice koje koristimo budu hrvatskog porijekla i po mogućnosti organske. Za sad je to još uvijek utopija, nažalost, ali se nadam da ćemo jednog dana i to uspjeti.
Foto: Rajna Raguž (RRVizual)