Iako možda nije kraljica svih torti, no svakako spada u slastičarsku kraljevsku obitelj – Pavlova torta idealan je ljetni desert. Lagana, slatka s voćnim iznenađenjem uvijek je osvajala naša nepca. No zašto Pavlova i zašto ju često etiketiraju kao ultimativnom romantičnom tortom? Naime, naziv je dobila prema balerini Ani Pavlovoj koja je tijekom svoje turneje po Australiji i Novom Zelandu toliko impresionirala chefa da je odlučio kreirati tortu njoj u čast.
Ana Pavlova
Htio je uhvatiti njezinu gracilnost, lakoću i eleganciju izvedbe Aninih plesova iz Labuđeg jezera, a posebno ga se dojmila njezina izvedba ‘Smrt labuda’ uz glazbu C. Saint-Saënsa. Ana Pavlova izvodila je tada najljepše i najromantičnije pokrete, opčinjavala je publiku i sve koji su ju gledali. Upravo takva – nježna, poetična, pomalo nestvarna baš poput baletnog umijeća – je Pavlova torta za koju donosimo i recept.
SASTOJCI:
3 bjelanjka
150 grama šećera
2 čajne žlice kukuruznog brašna
1 čajna žlica bijelog vinskog octa
½ žlica ekstrakta vanilije
200ml slatkog vrhnja
300 g svježih jagoda, malina, kupina ili bilo kakvog bobičastog voća
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva. Na pleh za pečenje stavite masni papir za pečenje te uz pomoć srednje veličine tanjura iscrtajte kružnicu, ona će vam poslužiti kao podloga za smjesu od bjelanjaka. Površinu označenog kruga namažite maslacem. U zdjeli izmiješajte ¾ šećera i kukuruzno brašno dok grudice brašna u potpunosti ne nestanu, pripremljeno ostavite sa strane. U drugoj zdjeli pjenasto mutite 3 bjelanjka oko 2-3 minuta (jaja moraju imati sobnu temperaturu, nikako ne stavljate ona direktno iz hladnjaka). Potom u već oformljenu teksturu dodajte u tri navrata preostalu količinu šećera, važno je da nakon svakog posipanja šećerom smjesu mutite dok ne nestanu grudice šećera.
U smjesu dodajte ekstrakt vanilije i vinski ocat, ponovno mutite, dok se ne stvori kompaktna emulzija koja se izlijevanjem ne razlijeva nego zadržava čvrstoću. Rasporedite smjesu unutar pripremljene nacrtane kružnice na masnom papiru, nježnim pokretima žlicom raspodijelite jednakomjerno smjesu, a u sredini napravite malo udubljenje. Temperaturu u pećnici smanjite na 140 stupnjeva i pecite 1 sat. Nakon jednog sata, otvorite pećnicu do polovice i ostavite smjesu još 10-15 minuta, potom je izvadite i ostavite da se ohladi. Dok se kora hladi istucite slatko vrhnje, namažite ga preko kore, te posložite voće po želji u komadu ili narezane na šnite. Za osvježavajući okus ukrasite s nekoliko listića svježe mente.
Foto: Instagram