Iako u čaju možemo uživati cijele godine, nešto je posebno u ritualu ispijanja čaja kad se temperature počnu kretati prema nuli. Različita svojstva različitih čajeva poznata su svima, no mi ćemo se usredotočiti na ugođaj koji šalica čaja može stvoriti zimi zbog čega smo u zagrebačkom dućanu čajeva i začina Harissa odabrali najfinije mješavine za uživanje ispod dekice uz neki dobar film.
Crni, zeleni, rooibos, voćni, njihov će miris ispuniti prostoriju pa čak i dok je pakiranje zatvoreno, a arome će vas opustiti i zagrijati. Zima je doba začina koji nas podsjećaju na blagdane – cimet, klinčić, anis, đumbir, ali i okusa kao što su marcipan, čokolada, naranče i jabuke. Svi su oni neki od glavnih sastojaka koje donosimo u nastavku, a sve ove čajeve i još mnogo drugih mješavina možete pronaći u Harissa Spice Storeu u Masarykovoj 3 u Zagrebu ili na njihovom webshopu.
Kruška-cimet (voćni čaj)
Ova rajska, voćna, pikantno slatka mješavina napravljena je od brojnih komponenti i okusa. Uravnotežena aroma dolazi od svježih, zrelih krušaka i slatke nijanse cimeta. Par kapi slatkog vrhnja dati će ovom čaju završni sjaj. Cimet ne mora nužno značiti Božić! Uvažite ovu atraktivnu voćnu mješavinu kao zamjenu za desert, oduševit ćete se.
Baked Apple (voćni čaj)
Punjena marcipanom, orašastim plodovima, grožđicama ili džemom, poslužena s kremom od vanilije ili popularnom mješavinom cimeta i šećera – savršeno pečena jabuka oduševit će baš svakog gurmana. Postoji bezbroj mogućnosti, no mi smo svoju jabuku ostavili bez punila kako biste mogli uživati u njezinom čistom okusu ili joj dodati svoj omiljeni dodatak: med, cimet i šećer s malo ruma ili amareta. Granice ne postoje! Velike kriške jabuke, zimski začini i grančica imele pozivaju vas na nježan poljubac pod ljestvama.
Sencha-Gingerbread (zeleni čaj)
Široki osmjesi okupljaju se oko božićnog drvca okićenog slasnim đumbirovim kolačićima koji vise na zelenim grančicama i lagano se ljuljuškaju na crvenim vrpcama. Fini začini, kora naranče, komadići badema i cijele koštice marelica obogaćuju ovu mješavinu zelenog čaja. Zavodljiv miris svježe pečenih đumbirovih kolačića okupit će cijelu obitelj oko božićnog drvca
Orange Noisette (zeleni čaj)
Neodoljiva kombinacija, vrlo ne-božićna! Uobičajeni okus naranče i badema u neobičnoj kombinaciji!
Voćne komponente su u prvom planu, a kremaste note badema nježno ih prate. Okus prvoklasne praline. Tipični karakter infuzije još je blaži zahvaljujući dodatku japanske Banche.
Sweet Marzipan (crni čaj)
U srednjem vijeku, takozvani Anđeoski kruh bio je rezerviran za bogate, koji su ga jeli kao izniman desert. Niže klase, dugo vremena poznavale su tek marcipan, pogotovo početkom 20-og stoljeća kada su prve tvornice marcipana počele nicati. Neusporedivo superiorniji okus ove guste slatke mase napravljene od mljevenih badema, šećera, ružine vodice i probranih začina savršeno nadopunjuje aromu crnog čaja.
Christmas Tea Classic (crni čaj)
Naranče i cimet neizbježna su kombinacija u božićno vrijeme. Ceylon baza u kombinaciji s različitim sastojcima, poput komadića slatkog cimeta, jabuke i vanilije dobrodošla je promjena među mješavinama za posebne prigode. Okus i dekoracija zasigurno će vas osvojiti!
Christmas Truffles (Rooibos čaj)
Blagu, prirodnu aromu Rooibosa savršeno upotpunjuje okus slatkog, prhkog kolačića, cimeta i raskošno voćnog, pikantnog papra. Kremasti okus tartufa naglašen je kremastim nijansama kolačića s malo limuna, slatkog cimeta i začina.
Foto: Harissa Spice Store