Posjetite li restoran Dubravkin put ovih dana, u baru koji je do sada bio rezerviran uglavnom za kušanje vina, dočekat će vas sasvim nova lista signature koktela koje ne možete probati nigdje drugdje u gradu, kao i nasmijani barmen Filip Pleteš.
Rodom iz Rijeke, u potrazi za višom razinom znanja svoj je zanat četiri godine brusio obrazujući se i radeći van granica Hrvatske, a povratak u Zagreb i dolazak u Dubravkin put je odabrao s ciljem da osvježi i popularizira zagrebačku koktel scenu koja je u usporedbi sa svjetskim metropolama u debelom zaostatku. Želja mu je staviti Dubravkin put na listu mjesta gdje se može popiti samo koktel uz pripadajući zalogaj bez obaveze za većim obrokom, ručkom ili večerom.
“Volio bih gostima koji se odluče za dolazak u bar dati ideju što je to pravi koktel, ponuditi vrijednost za novac, što se u Zagrebu baš i ne može na previše mjesta. Na taj način počet će se mijenjati svijest o koktelima, da to nije samo šareno piće s kišobrančićem nego ipak kompliciranija studija okusa s vrhunskim sastojcima, kada se, naravno, napravi onako kako treba”, govori Filip. “Mislim da se kvaliteta na sceni rapidno diže i da je sad plodan trenutak za njen temeljni razvoj i edukaciju svih koji su voljni probati. Polako, ali sigurno šačica entuzijasta može promijeniti stvari.”
Karta koktela trenutačno sadrži 12 različitih vrsta koje će se mijenjati ovisno o sezoni i meniju u restoranu tako da ćete svoje piće moći upariti i s nekim od jela chefice Priske Thuring. Koktele možete degustirati u obliku aperitiva, mogu zamijeniti desert, a poseban je gušt sjesti za masivan šank i isprobavati sve okuse redom. Filip sam smišlja sve kombinacije, radi alkoholne infuzije i igra se sa zanimljivim idejama koje gosti naposljetku imaju priliku degustirati, kada prođu strogu selekciju. Svi spiriti su vrhunske kvalitete, kao i druge namirnice koje se u koktelima koriste, kako bi parirale kuhinji. Trenutačni menu bit će u ponudi još dva mjeseca – kombinacija žešćih zimskih i nježnijih proljetnih boja i okusa.
Isprobali smo tri koktela s menija – kremasti Silk Road, osvježavajući ružičasti Fly Me To The Moon i slatkasto-gorkasti Amico Italiano, sva tri posve različita i sva tri zanimljiva na svoj način. Karta koktela sadrži ponešto za svaki ukus, začinit će običan afterwork odlazak na piće ili večernju vikend varijantu, a sve to u ugodnom ambijentu.
Kad zatopli čekat će vas terasa restorana upotpunjena barom kao odlično mjesto za druženja u proljetnim i ljetnim večerima uz osvježavajuće koktele. A do tada, navratite u bar Dubravkinog puta i isprobajte jednu od Filipovih kreacija, možda čak i večeras.
Foto: Sanja Jagatić