Znate li što je ‘naked cake’? Imamo recept

Znate li što je ‘naked
cake’? Imamo recept

nakedcake2

‘Naked cake’ trend pokrenule su svadbene torte – od velikih kreacija na nekoliko katova prekrivenih debelim slojem glazure polako je došlo do otkrivanja strukture koja se krije ispod. Redovi biskvita i kreme, često na vrhu ukrašeni zanimljivim kreacijama polako su preuzeli dominaciju nad drugim tipovima torti, a sad se polako uvlače i u kuhinje entuzijasta za pečenje kolača.

Dok smo snimali Foto priču sa Sanjom Mijac koja stoji iza bloga Domaćica, nastala je jedna takva ‘gola torta’ – prava proljetna! Troslojna, s bogatim čokoladnim biskvitom, kremom od mascarponea i jagodama te ukrašena svježe ubranim cvijećem, istovremeno je jednostavna, osvježavajuća i vizualno prekrasna. A o okusima da ni ne pričamo! U nastavku pronađite recept – nadamo se da će se ova kreacija naći i na vašem stolu u nekom od nadolazećih sezonskih druženja.

nakedcake1

Sastojci za 1 biskvit promjera 18 cm (peći 3 biskvita):
1 cijelo jaje
5 žlica šećera
7 žlica mlijeka
6 žlica oštrog brašna
1 žličica kakao praha
1 žličica praška za pecivo

Dodatno:
Oko 1.5 dcl mlijeka
Oko 9 žlica pekmeza, džema ili marmelade od jagoda

Sastojci za kremu:
200 ml slatkog vrhnja za šlag
500 g mascarponea
100 g šećera u prahu
2 žličice arome vanilije (možete oduzimati, dodavati žličicu dvije, zavisi koliko volite)
+ oko 500 g svježih jagoda, 1 vanilin šećer

nakedcake3

Priprema biskvita:
Pećnicu upaliti na 200 stupnjeva i ostaviti da se grije. Kalup promjera 18-20 cm obložiti papirom za pečenje, a stranice namastiti.
Na najjačoj brzini izmiksati jaje sa šećerom, zatim dodati mlijeko, pa brašno, kakao i prašak za pecivo – kratko izmiksati da se spoji. Smjesu izliti u kalup, peći oko 15 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha. Dok se jedan biskvit peče, pripremite drugi. Ohlađene biskvite po želji možete prerezati po pola pomoću rebrastog noža, a ako vam je bitno da izvana torta izgleda kao na fotografijama, tada biskvite ostavite ovakve malo deblje.

Priprema kreme:
Šlag izmiksajte zasebno, a zasebno izmiksajte mascarpone, šećer i vaniliju. Sve skupa zajedno spojite. Kremu podijelite na 3 dijela.
Jagode operite, posušite, pa narežite na sitno. Narezane ih pospite s vanilin šećerom. Ukoliko su vam jagode dovoljno slatke, ovaj dio možete preskočiti.

nakedcake4

Slaganje torte:
Uzmite kalup u kojem ste pekli tortu. Dno mu obložite s papirom za pečenje. Od papira za pečenje izrežite i visoke stranice kalupa, pa tim papirom obložite unutrašnjost kalupa. (Izrežite gotovo duplo više stranice od samih stranica kalupa, jer će torta biti viša.) Na dno stavite prvi biskvit, natopite ga s mlijekom kako bi bio sočniji, pa ga premažite s pekmezom od jagoda, zatim stavite prvi dio kreme, pa u kremu utisnite dio jagoda. Na to stavite drugi biskvit, ponovno natopite mlijekom, premažite pekmezom, premažite kremom, dodajte jagode. Isti postupak ponovite i 3. put, samo na vrh nemojte stavljati jagode, već zagladite kremu. Tortu dobro ohladite.

Ukrasiti ju možete jestivim cvijećem iz sigurnog uzgoja, znači s cvijećem koje nije prskano i koje nije sađeno uz prometnice ili prskane vrtove. Cvijeće je najbolje brati rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo. Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube. Dio jestivog cvijeća je: ljubičice, tratinčice, latice ruže, maćuhice, jorgovani, turski karanfili, krizanteme, cvijet kruške…

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Učitati još
Zatvori