Pariz je jedan od najljepših gradova na svijetu – grandiozan, a intiman, pun kaosa ali i nonšalantnosti, grad ljubavi, inspiracije, mode, gastronomije… Ernest Hamingway je rekao da postoje samo dva mjesta na svijetu u kojima možemo živjeti sretno – kod kuće i u Parizu. U svibnju je Pariz čaroban, pun cvijeća i zelenila, dan traje dugo, a temperatura je idealna.
Destinacija kao izmišljena za prva zajednička putovanja ali i ona u dobrom društvu, poziva na gurmanske užitke i prepuštanje ugljikohidratima.
Ako ne možete odoljeti slatkom, a probali ste već Ladurée macarons i Herméov Ispahan, ovo su slastičarnice koje vas sigurno neće razočarati.
Glaces Glazed
54 rue des Martyrs
75009 Paris
Pariz je poznat po vrlo klasičnim sladoledarnicama, a do prije par godina bilo je poprilično teško pronaći nesvakidašnje kombinacije i okusa, kako sladoleda tako i sorbeta. Henri Guittet u svojoj maloj, mračnoj slastičarni je ponudio upravo to. Posao je započeo dostavljajući sladoled na kojeg bi se ljudi pretplatili, nakon čega otvara food truck i postaje ikona grada. U ponudi je desetak vrsta sladoleda i desetak sorbeta.
Black Sugar Sex Magic kombinacija je wasabija i đumbira s tamnom čokoladom. Sumak, limeta i maline čine Dirty Berry sorbet. Pump Up the Volume kombinira crveni chili i mango. Osoblje je izrazito ljubazno, pa ako ne znate koji okus želite, ponudit će vam da isprobate sve prije no što odlučite.
L’Eclair de Génie
32 rue Notre Dame des Victoires
75002 Paris
Najljepši i najfiniji ekleri koje sam u životu probala! O ukusima se ne raspravlja, znam, no s ovim ne možete pogriješiti. Bolji su i od Ladurée i od Pierre Hermé eklera. U ponudi je više od 30 vrsta, a ovisno o godišnjem dobu, blagdanima i važnim datumima uvijek su barem 3-4 prigodna okusa i dizajna. Ako volite svježe, voćne okuse N∞05 Lemenom Yuzu je idealan za vas, a ako više volite klasiku N∞03 Vanilla Pecan Nut ili N∞136 od čokolade i praline lješnjaka.
Vlasnik Christophe Adam radio je u vrhunskim michelinovskim reastoranima, a 2015. godine proglašen je najboljim francuskim chefom. Njegovo carstvo broji već 6 slastičarnica u Parizu i nekoliko u Japanu, Hong Kongu i Koreji.
Christophe Michalak
8 Rue de la Verrerie
75004 Paris
Jedan od najpopularnijih slastičara u Francuskoj prošle je godine otvorio vrata svoje slastičarnice u Saint Germain des Présu. Nakon što je 15 godina kreirao slastice za prestižni hotel Plaza Athenee (nedavno proglašen 13. najboljim restoranom na svijetu, čiju kuhinju vodi Alain Ducasse) krenuo je u samostalne vode, a redovi pred vratima dokaz su dobre odluke.
Poznat je po vrlo “čistom“ dizajnu kolača fantastično ukrašenima raznim kremama, čokoladi i desertima serviranim u čaši. Za naprednije slatkoljupce vodi i masterclass izrade kolača.
Hugo et Victor
40 Boulevard Raspail
75007 Paris
Slastičarnica koju vole slavni i čiji je Sofia Coppola čest gost, nudi fantastične kolače, prave male umjetnosti na tanjuru. Jedan od najljepših poklona u Parizu je njihova bombonijera ručno rađenih čokoladica koja je pakirana u kutiju u formi rokovnika. Slove za mjesto s haute couture čokoladama, a posebno su popularni za vrijeme Tjedna mode u Parizu jer nedjeljom dostavljaju doručak i brunch na kućnu adresu.
Sébastien Gaudard
22 rue des Martyrs
75018 Paris
Predivan interijer kojeg kao da je kreirala Marie Antoinette i famozni croissanti čine ovu slastičarnicu jednom od najboljih u Parizu. Iako nude i sladoled, torte i tradicionalni sladoled – croissanti su nezaobilazni.
Premazani tankim slojem šećera na prvu se čine preslatki, ali zbog soli dodane u lisnato tijesto savršeno je izbalansiran okus maslaca pa svakim novim zalogajem želite još. Definitivno nisu najjeftinije mjesto u Parizu ali taj croissant vrijedi svakog centa.
Tekst: Mirja Vasić
Foto: Instagram