U maloplacnim košarama bogatima jesenskim mirisima, okusima i bojama imamo puno favorita, ali kesteni su nam definitivno pri vrhu najomiljenijih namirnica. Najviše ga volimo jednostavno pečenog ili u kesten pireu pa smo se tako ovaj tjedan i ponadali nekom desertu, no Mali Chef nam je odlučio pokazati svu raskoš baršunaste teksture i osebujnog mirisa te delikatnu ravnotežu okusa jednog kestena – juhom. Ne sadrže gluten, imaju visoku energetsku vrijednost, iznimno su bogati folnom kiselinom i jedino su orašasto voće s vitaminom C. Ako uz to sve još uzmete u obzir da zbog svog sastava pozitivno utječu na raspoloženje možda u njima, uz kulinarski izazov, pronađete i najfinije oružje za borbu protiv jesensko-zimske depresije.
KESTENOM PROTIV JESENSKO-ZIMSKE DEPRESIJE
Njihovom mirisu na gradskim ulicama je zaista teško odoljeti. Bilo da je pečen ili kuhan, uvijek stvara osjećaj ugode i topline. Volimo sjediti pod njegovim krošnjama i u tišini slušati kako pada na tlo. Osobitog mirisa i blagog slatkog okusa, pronašao je široku primjenu na našim stolovima. Sigurni smo da znate o kome pišemo.
U ove jesenje dane kad nas stabla kestena nesebično daruju svojim plodovima, a već znani pečenjari se vraćaju na ista mjesta, kao i proteklih godina, ne bi li nas namamili mirisom i zvukom pucketanja tih divnih jesenjih plodova, bilo bi šteta ne poigrati se njima i u vlastitim kuhinjama. I dok smo navikli na kesten u roladama, kolačima, tortama i nadaleko najpoznatijem kesten pireu, ovaj put smo odlučili sve njegove blagodati predstaviti u toploj krem juhi koja spretno spaja zemljane okuse i prirodnu slatkoću namirnica. Sigurni smo da će postati i vaš favorit u nadolazećim hladnim danima.
Postoji nevjerojatna delikatna ravnoteža okusa u ovoj profinjenoj inačici jesensko-zimskog favorita!
Juhu od kestena stvarno je lako zavoljeti. Jednostavno se priprema i uz samo nekoliko koraka dobit ćete bogatu i elegantnu juhu, prekrasne baršunaste teksture. Manja porcija juhe, savršen je odabir za predjelo, dok će vas poslužena uz hrskavi kruh i zdjelu salate zadovoljiti za ručak ili večeru.
Toliko je razloga za voljeti kestene. Osim što su fini, razlikuju se od ostalih orašastih plodova, jer mu bjelančevine i masnoće nisu jača strana, ali su zato bogati kompleksnim ugljikohidratima. Iznenađujući su izvor vitamina C te sadrže veliku količinu folata. Posljednje je posebno zanimljivo, jer su visoke razine folata povezane s nižim stopama depresije i negativnog raspoloženja.
SASTOJCI ZA 4 do 6 OSOBA:
400 g pečenih i oljuštenih kestena (Opg Sokić)
1600 ml povrtnog temeljca
4 žlice maslinovog ulja (Opg Džaja)
malo naribanog muškatnog oraščića
2 manja poriluka (Opg Silvija Miklec)
4 stapke celera (Opg Silvija Miklec)
sol i papar
punomasno vrhnje za serviranje (žlica po serviranju)
manja šaka sjeckanog peršina za serviranje
PRIPREMA:
1.Najprije ispecite kestene. Pekla sam ih na vatri, a ako nemate tu mogućnost, ispecite ih u pećnici. Kestene zarežite nožićem u križ. Nakon toga stavite u lonac s vodom i pustite da voda zaključa. Potom ih ocijedite, stavite u posudu za pečenje i pecite na 220 stupnjeva 20 do 25 minuta. Kada su gotovi, zamotajte ih u kuhinjsku krpu i pustite da odstoje nekoliko minuta.
2.Na 4 žlice zagrijanog maslinovog ulja dinstajte nasjeckani poriluk i celer oko 5 minuta. Dodajte grubo nasjeckane kestene, pržite ih minutu, te dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuhajte pola sata.
3.Pustite da se juha malo ohladi i onda ju usitnite u blenderu ili štapnim mikserom.
4.Juhu poslužite sa žlicom kiselog vrhnja, nasjeckanim peršinom i malo nasjeckanih kestena.
Recepti, styling & foto: mali Chef
Namirnice: Mali plac