Uz brojna događanja i adventske lokacije koji su ove godine zaposjeli cijeli Zagreb, gastro ponuda na kućicama također je vrlo raznovrsna i primamljiva. U cijeloj šumi ponude teško se i snaći, a dok se jedni odlučuju za razne gastronomske ‘inovacije’ u smislu jela koja nisu do sada bila rasprostranjena na zagrebačkim kućicama, drugi pak biraju dobra stara tradicionalna jela.
Kuhano vino je ‘must’, crno ili bijelo, a možete ga isprobavati na apsolutno svim adventskim lokacijama. Razne rakijice također su konstanta koju vrijedi degustirati, dok je rum punč jedan od napitaka kojeg nećete sresti svugdje, ali ga obavezno probajte kad ga ugledate na meniju. Drugi Adventi u Europi, primjerice onaj bečki, zaista će ponuditi puno veći izbor što se punča s raznim udjelima alkohola tiče, no naša je snaga baš kuhano vino.
Kobasice s prilozima isto su nešto što sigurno nećete zaobići volite li tradicionalna jela, isto su čest prizor na brojnim kućicama i najrasprostranjenije što se ponude tiče. Kao i fritule koje prelivene čokoladom zaista volimo. Germknedle su prošle godine bile inovacija, a ove se godine susreću često na brojnim lokacijama, ponegdje možete isprobati vafle, a i palačinke su zastupljene u velikom broju.
Fuliranje u Tomićevoj, primjerice svoju je ponudu podijelilo na kuhinje svijeta, Kurelčeva vas vodi kroz delicije hrvatskih chefova. Kućice uokolo Ledenog parka nude okrijepu nakon klizanja, Kod Rudolfa na Strossmayerovom trgu i mali i veliki pronaći će nešto za sebe, Zrinjevac je već dobro poznata klasika, a na glavnom zagrebačkom trgu caruje tradicionalna ponuda. No to nije ni početak svih gastro lokacija – ovdje pogledajte gdje se još održava Advent u Zagrebu.
U kratku gastro turu vodi vas Ivan Klindić (Lice grada), čije obilaske Adventa pratimo od samog početka.
Foto: Ivan Klindić