Kvinoja – odličan sastojak za ukusan zalogaj

Kvinoja – odličan sastojak
za ukusan zalogaj

Sigurno ste svi čuli za kvinoju! Bezglutenska žitarica, izuzetno bogata željezom te idealna za regulaciju probave, neizostavna je namirnica zdrave prehrane, pogotovo kada govorimo o bezglutenskoj prehrani. Možete ju koristiti u salatama, možete od nje raditi burgere, muffine, koristiti je umjesto zobene kaše za doručak, idejama nema kraja!

kuglice od kvinoje

 

Evo malog trika, u hladnjaku uvijek imajte skuhanu kvinoju (bit će OK i do tjedan dana) tako da u svakom trenutku, i za vrlo malo vremena, možete pripremiti zdravi obrok. Pretpostavljaći da ste savjet poslušali, donosimo prijedlog kako od ostataka kvinoje napraviti zanimljivo jelo. Kuglice možete poslužiti kao predjelo, ponijeti ih na posao da ne dođete u iskušenje kupiti sendvič, ili jednostavno pozovite prijateljice i poslužite ih uz čašu dobrog vina.

kuglice od kvinoje

‏Za 12 kuglica potrebno je:

‏250 g kuhane kvinoje
‏1 žličica sitno nascjeckanog češnjaka
‏100 g mladog špinata
‏1 žličica Dijon senfa
‏1 žličica svježeg chilija (ovisno o vlastitom ukusu možete staviti više ili manje)
‏Sol i papar
‏4 žlice maslinovog ulja (plus još 2 za formiranje kuglica)
‏2 chia jaja (2 žlice chia sjemenki natopljenih 15-ak minuta u 6 žlica vode)
‏90 g brašna od slanutka

‏Za umak potrebno je:
‏1 veliki limun limun (korica naribana, sok iscjeđen)
‏2 žlice meda
‏1/2 žličice naribanog đumbira

kuglice od kvinoje

‏Priprema:

‏Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Na 4 žlice maslinovog ulja (po potrebi dodajte više) pirjajte češnjak i mladi špinat, svega minutu ili dvije dok špinat ne uvene. Zatim dodajte ostatke kvinoje. Promiješajte nekoliko puta na laganoj vatri pazeći da vam se kvinoja ne počne lijepiti. Pričekajte da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu dodajte chili, preostale 2 žlice maslinovog ulja, senf, chia jaja, brašno, pospolite i popaprite.
‏Formirajte manje kuglice te ih stavite da se peku 15-20 minuta dok ne poprime zlatno smećkastu boju.

kuglice od kvinoje

‏Za to vrijeme pripremite umak. Sve sastojke dobro promiješajte, probajte, po potrebi dodajte više limunovog soka ili meda, ovisno želite li da umak bude ljući ili slađi.

‏U male posudice dodajte po 2 žličice umaka i 1 kuglicu kvinoje. Vaše kvinoja kuglice su spremne. Uživajte!

Ovaj, ali i druge ukusne recepte možete pronaći na Instagram blogu Kuživancija.

Učitati još
Zatvori