Kuhaona, mjesto koje svojim mirisima, okusima i zanimljivim tematskim radionicama redovito privlači veliki broj zaljubljenika u gastronomiju, postala je još jednom carstvo odlične klope. Pod vodstvom Priske Thuring, chefice restorana Dubravkin put i Petre Jelenić, pastry chefice slastičarnice Mak na konac, powered by Kraljevski Pan, nastala je radionica čija je tema bila Kraljevski ručak gdje se sve vrtilo oko piva kao glavnog sastojka.
Podijeljena u dva dijela, slani i slatki, radionica je donijela ono najbolje od Priske i Petre, kombinirajući vještinu, talent, znanje i maštu, ali i jako puno zezancije s njihove strane, jer su naime već dugi niz godina jako dobre prijateljice i bivše kolegice. A kuhanje pod njihovim stručnim vodstvom nije bio nimalo lak zadatak.
Prisutni su pod oštrim Priskinim okom prvo pripremali predjelo – Jakobove kapice omotane pancetom s umakom od vrganja i piva, zatim glavno jelo – rebrica s BBQ umakom od piva, meda i chilija s prilogom tikvica u pivskoj tempuri. Užurbani ritam koji je diktirala chefica dao nam je mali uvid u to kako stvari izgledaju u njenoj kuhinji, a na kraju smo svi uživali u plodovima svog truda.
Petra Jelenić je za desert osmislila pohane čokoladne tartufe, nešto što ćete bez sumnje htjeti pripremiti kod kuće. U smjesi za pohanje skriva se pivo, a nakon pohanja iz deserta se prelijeva čokolada – prava dekadencija.
Kraljevski Pan se dobro sljubljuje sa svim okusima zahvaljujući recepturi u kojoj se koriste dvije vrste hmelja i dvije vrste slada, što rezultira gotovo karamelastom aromom. Crveno pivo prvi put je spravljeno u čast posjeta danskoga kraljevskog para Carlsbergovoj pivovari u Koprivnici, 2014. godine i postao jedino hrvatsko pivo pripremljeno za živućeg monarha, dansku kraljicu Margaretu II.
Ukoliko do sada niste imali hrabrosti eksperimentirati s neobičnim spojem piva i hrane, svakako probajte; recept za desert donosimo u nastavku:
Pohane čokoladne praline
Ganache od čokolade
300 g čokolade sa 60% kakaa
Fino ribana korica 1 limete
1 mahuna vanilije
300 ml slatkog vrhnja
2 velike žlice meda
Slatko vrhnje, limetu i vaniliju lagano zagrijavati do točke vrenja, ali paziti da ne zakipi. Procijediti pa preliti preko natrgane čokolade. Pustiti da se čokolada lagano otopi, miješati da smjesa postane homogena. Pustiti da se ohladi, oblikovati kuglice uz pomoć slastičarske vrećice i staviti da se hlade 20-tak minuta.
Smjesa za pohanje
250 g glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
prstohvat soli
60 g šećera u prahu
Fino ribana korica limuna
Srž 1/2 mahune vanilije
250 ml piva
50 g otopljenog maslaca
2 jaja
1 žličica praška za pecivo
Brašno, kakao i prašag za pecivo pomiješati pa prosijati. Odvojiti žutanjak od bjelanjka, svaki u svoju posudu, staviti maslac da se lagano topi na skroz niskoj vatri. Bjelanjke umutiti u mekši snijeg s prstohvatom soli. U zdjelu sa žumanjcima umiješati otopljeni maslac, limun i vaniliju, dodati pivo te na kraju suhe sastojke i snijeg od bjelanjaka.
Tartuf jedan po jedan uvaljajte u smjesu i stavite pohati u ulje zagrijano na 155-160 stupnjeva, nekoliko sekundi s jedne i druge strane. Poslužite posipane sa šećerom u prahu, ukrašene malinama i listićima mente.
Foto: Sanja Jagatić (Sanja Jagatić Photography)