U božićno vrijeme jutarnje ispijanje kave često postane pojačano degustacijom keksića, onih koje smo sami ispekli ili nekih koje smo kupili. Najslađa opcija na koju smo ovih blagdana naišli su kućice od medenjaka koje se montiraju na šalicu te tako omiljeni jutarnji ritual postaje utoliko zabavniji, pogotovo ako vam u posjet dolaze gosti s djecom.
Kućice zahtijevaju malo više posla u početku, ali mogu duže stajati. Za tijesto možete iskoristiti i naš recept za gingerbread čovječuljke te uz veće količine tijesta odmah napraviti i još jednu vrstu keksa.
Unaprijed pripremite kalupe prema kojima ćete rezati dijelove za kućicu. Najbolje je izrezati oblike od kartona – dva elementa za pročelje, dva za zid i dva za krov. Dijelovi će se spajati uz pomoć šećerne glazure, a možete ih kasnije ukrašavati istom smjesom ili jestivom bojom.
Nakon što ste pripremili tijesto prema uputama ubacite ga u frižider da se dobro stisne. Nakon minimalno pola sata hlađenja razvaljajte ga na debljinu od otprilike 3 milimetra te izrežite dijelove za kućicu s nožem ili rezačem za pizzu. Elemente za slaganje kućica rasporedite na lim prekriven papirom za pečenje i pecite 10-tak minuta na 180 stupnjeva, kao što biste pekli i čovječuljke od đumbira.
Dok se elementi hlade, pripremite ‘ljepilo’ – 4 bjelanjka, 700 g šećera u prahu i žličicu ekstrakta vanilije miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg (dobit ćete veliku količinu ali se može čuvati u frižideru par dana i koristiti za razne vrste keksa). Uz pomoć glazure zalijepite sve dijelove kućice i pustite da se osuši prije daljnjeg ukrašavanja. Kad su kućice postojane, glazurom iscrtajte krov, vrata, prozore… i ako želite, prije no što se osuši, posipajte šarene mrvice na krov za dodatni efekt.
U omiljenu šalicu servirajte kavu, kakao ili vruću čokoladu te na rub instalirajte kućicu. Oduševljenje zagarantirano!
Foto: Instagram