SASTOJCI:
BISKVIT
- 6 jaja
- 100g šećera
- 250g brašna
- ½ praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica ekstrakt vanilije
PRELJEVI (dodaju se u bazni preljev šlaga i mlijeka, OSIM karamel preljeva koji se radi odvojeno)
- 400ml vrhnja za šlag
- 300ml kondenziranog mlijeka
- 900ml mlijeka
*Lavanda: 1 žličica jestive ljubičaste boje, 1 žlica listića cvijeta lavande
*Šafran: 1 žličica jestive žute boje, 1 žličica šafrana (po mogućnosti ne u prahu)
*Ruža: 1 žlica ružine vodice, 1 žličica roze boje
*Karamel: 200g šećera, 200ml vrhnja za šlag, par kapi arome karamele
POSTUPAK:
- Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, postepeno dodajte obje vanilije i šećer te jedan po jedan žumanjak dok miksate
- Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom te dodajte snijeg od bjelanjaka
- U kalup po želji stavite papir za pečenje i izlijte smjesu, rasporedite ravnomjerno
- U zagrijanu pećnicu stavite peći na 180 stupnjeva oko 20-30 minuta
- Kada je biskvit gotov, okrenite ga iz kalupa te odvojite od papira
- Izbodite ga lagano vilicom, ulijte 1/3 preljeva u kalup te vratite biskvit nazad da se upije
- Prelijte ostatak po biskvitu i ostavite u hladnjaku
*Za karamel preljev: šećer stavite u lonac, dodajte vrhnje za šlag i aromu te miješajte na srednjoj vatri dok ne dobijete jednoličnu masu. Karamel ne smije biti pregust pa nemojte kuhati predugo. Nakon što je gotov i malo se ohladio, prelijte preko biskvita i ostavite u hladnjaku.