U posljednjih nekoliko godina industrija kave i čaja ne prestaje nas iznenađivati novitetima. Ljubitelji kave početak jutra ne mogu zamisliti bez dobre šalice kofeina. Čajoljupci pak smatraju da dan ne može započeti bez mirisne arome čaja. Iako se topli napitci konzumiraju tijekom cijele godine, jesenska i zimska sezona savršene su za isprobavanje novih okusa i načina pripreme. U kafićima diljem svijeta u ponudi se sve češće može pronaći Kaskara napitak. Porijeklom iz El Salvadora, zdrava i ukusna šalica ovog napitka zadovoljit će sve one koji se teško odlučuju između dva napitka. Glavni sastojak Kaskare je kofein, no za razliku od klasične kave ipak se nalazi u znatno manjoj količini. O čemu se zaista radi pročitajte u nastavku.
Kaskara kava ili čaj?
Mnogi se pitaju što je zaista Kaskara s obzirom na to da se radi od kave, a uopće nema okus po kavi. Kaskara se dobiva ručnim prerađivanjem sušenih bobica kave iz kore koja se smatrala otpadom i tako je ostajala neiskorištena. Pakiranje izgledom podsjeća na čaj, jer se zrnca kave suše i pakiraju u filter vrećice. Ideja se rodila kada je uzgajivačica kave iz El Salvadora, Aida Batlle osjetila aromatičan miris koji se širio iz odbačenih ljuski kave. Sakupila je komadiće u filter vrećicu i potopila ih u kipuću vodu. Na njezino iznenađenje voda je poprimila tamniju boju poput svijetle kave, no iz šalice se proširio sladak aromatičan miris poput trešnje. Kaskara se svidjela svima koji su ju isprobali i tako se brzo pronašla u ponudi brojnih pržionica kave. Trgovci kavom u Jemenu, Kaskaru koriste za pripremu napitka Qishr koji dodatno začine cimetom i đumbirom. S obzirom na to da se tretira kao kava i čaj istovremeno, na vama je da isprobate kako vam je najfinija. U kombinaciji sa toplim začinima i medom Kaskara postaje zimski čaj, a uz par kapi mlijeka pretvara se u aromatičnu šalicu kofeina.
Omiljeni topli napitak za prohladne dane
Prvi prohladni dani gotovo su nezamislivi uz šalicu toplog napitka gdje god se nalazili. Posljednjih godina jesenska sezona obilježena je popularnom latte kavom u kombinaciji s bundevom. Zimski dani obilježeni su crnim čajem u kombinaciji s cimetom, klinčićem i đumbira. Kaskara je ovogodišnji favorit koji ćemo piti tijekom hladnih mjeseci jer je slatka, malo kiselija od trešnje, a istovremeno gorka jer ima kofein. Upravo ju ta kombinacija čini savršenim napitkom za sve one kojima je potrebna dnevna doza kofeina uz neobičnu aromu slatkastog čaja.
Dobro je poznato da konzumacija kave u umjerenim dozama ima blagotvorno djelovanje na organizam s obzirom na to da je bogata antioksidansima, mineralima i vitaminima, a isto vrijedi i za zrna Kaskare. Za sve one koji dan ne mogu zamisliti bez šalice kofeina uz slatki zalogaj, Kaskara će zamijeniti potrebu za kolačem. Za pripremu novog omiljenog toplog napitka sve što vam treba je kipuća voda i med ili zaslađivač po želji. Kaskara se priprema poput čaja, a može se kupiti u filter vrečicama i rinfuzi. Pravi omjer ne postoji jer baš poput pripreme svake kave ili čaja, intenzitet ovisi o količini vode. Poslijepodneva nikada nisu bila bolja uz aromu slatke trešnje s notom hibiskusa u šalici kave.
Foto: Instagram