‘Cold brew’ vs. ‘ice coffee’
‘Cold brew’ kava kao da je sestra ‘ice coffee’. Napravljene su od istog sastojka, obje hladne. No, jedna je zavladala coffee shopovima ovog ljeta – cold brew je hladna kava, kraljica ljeta. Glavna razlika između ove dvije ‘sestre’ jest u tome što je ‘ice coffee’ skuhana kava i onda ohlađena, dok je ‘cold brew’ hladno ‘kuhana’.
‘Cold brew’ ima nekoliko prednosti prema ‘ice coffee’ kavi. Ima nižu razinu kiselosti jer zrna kave nisu podložna termalnoj obradi. Slabija kiselost pića stvara bolje i ugodnije ispijanje kave za vaš želudac i probavni trakt. Samim time što ima nižu kiselost znači i da nije toliko gorka te ima svoju prirodnu slatkoću – ne trebate ju zasladiti kao regularno kuhanu kavu. I naravno – ima više kofeina – točno ono što trebate ujutro, za taj poseban ‘boost’ energije!
Gdje ju u Zagrebu kušati?
‘Cold brew’ kavu možete napraviti i kod kuće koristeći ‘French press’ ili ‘Mason jar’ posude, no u sve više lokala, kafića i kavana možete kušati ovu kavu. U Zagrebu ju možete naći u Quahwi i Cogitu. Sada je idealno doba da da ju isprobate.