U glavnoj ulozi nove kolumne Jelene Ive Nikolić je voće koje trenutačno vlada svim tržnicama – šljiva. I to u nesvakidašnjoj kombinaciji.
This Is Just to Say
I have eaten
the plums
that were in
the icebox
and which
you were probably
saving
for breakfast
Forgive me
they were delicious
so sweet
and so cold
William Carlos Williams
Dobra uvertira u šljivarsku tematiku … elem, bistrice (male, sočne, plave šljive) su posvuda i vrijeme je za konzumaciju istih na sve moguće načine. Odlučila sam ih ispeći s ostalim, zemljastim, jesenskim, ali i izdašnim, još uvijek ljetnim povrćem i pomiješati s tjesteninom od konoplje. Uz to sam napravila salatu od – svega. Što sam pronašla na placu i u hladnjaku. Uključujući borovnice i sušene rajčice. Uz šljive, naravno.
Evo kako to možete učiniti i vi!
Recept za povrće koje je trenutno u pećici na 200C, dvadesetak minuta, je sljedeći: cikla, komorač, bistrice (šljive), jabuke (kanaderke, stara sorta), sušene rajčice, cimet (šrilankanski), patliđan, svježi chili. Ako ste povrće kupovali kod malih proizvođača, na Malom placu na Tavanu koji je sada svakoga ponedjeljka od 17:30 do 22:00 sata, na platou Dolca, ispred birca Potepuh (malo reklame nije na odmet – pogotovo za prave stvari/hranu), onda ga ne trebate guliti, nego samo grubo narezati i ubaciti u protvan. Začiniti odokativno. Limunovim sokom, krupnom soli, maslinovim uljem, kurkumom. Strpati u pećnicu na gorenavedenih dvadeset minuta.
Foto: Sanjin Kaštelan
Recept & styling: Jelena Iva Nikolić