Fantastičan spoj biskvita sa šljivama i preljevom od čokolade u jednostavnom receptu donosi naša kolumnistica Jelena Iva Nikolić.
Šljive & Čokolada
Počela je jesen i to je u mojemu svijetu/životu poziv na intenziviranje čokoladiranja! Ipak, ovaj je kolač još uvijek s naznakama ljeta. Ćuti mu se lakoća toga godišnjega doba u izdašnosti voćnoga biskvita. Čokolada kojim je preliveno ljeto je laganije strukture, a čine je moćno, domaće slatko vrhnje, čokolada od 80 % kakaa i štapić šrilankanskoga cimeta. Taj još ne miriše na onaj zimski cimet. Ima više nečeg citrusnog u njemu nego onog, zimskog, zemljastog.
Recepat za biskvit:
150 g maslaca, rastopljenog
3 jaja
1 žličica vanilije/tonke
naribana korica naranče (na maloplacju sam proljetos kupila sušenu koricu organskih naranača i limunova pa imam!)
150 g smeđeg šećera
250 g brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo
120 ml punomasnoga mlijeka
Zagrijte pećnicu na 180 °C (okej, popustila sam samo da ne presušim biskvit inače bih nafrljila na 200 °C bez razmišljanja).
Izmiksajte vaniliju/tonku s jajima i šećerom do zapjenjenja! Dodajte brašno i prašak za pecivo i prelijte sve rastopljenim maslacom i mlijekom. Dobro izmiksajte i stavite sa strane. Pripremite kalup za pečenje kolača/torata/pita, obložite ga papirom za pečenje i … šljivama.
Foto: Sanjin Kaštelan
Styling & Recipe: Jelena Iva Nikolić